Danas sneg uz formiranje pokrivača širom Srbije, sredinom naredne sedmice mrazevi

Kiša i susnežica kasno večeras već padaju širom zemlje, a u brdsko-planinskim predelima sneg. Na istoku i jugoistoku snežna granica je na preko 1500mnv, ali na zapadu i u centralnim predelima je već na ispod 500mnv. Susnežice ima i na Fruškoj Gori. Sutra se očekuje pravi zimski dan širom zemlje, uz susnežicu i sneg, te formiranje snežnog pokrivača i u delu nižih predela. Prestanak padavina sledi u ponedeljak u prvom delu dana, dok bi od utorka bilo umerenih, ponegde i jakih jutarnjih mrazeva.

Očekivanja za Vojvodinu sa osvrtom na nedelju

Sutra će u Vojvodini preovladavati oblačno i hladno vreme, uz umeren i jak severni i severozapadni vetar, sa udarima olujne jačine. Slabljenje vetra očekuje se tokom večernjih sati, a pojačan vetar severnih smerova dodatno će pojačati subjektivni osećaj hladnoće, tako da ćemo osećati da je temperatura duboko u minusu (oko -4°C).

Udari severnog vetra u nedelju pre podne (WRF)

Prelazak kiše u susnežicu, a ubrzo i usneg, očekuje se tokom jutarnjih sati. Na Fruškoj Gori već u prvom delu noći. Jedino na istoku i jugoistoku Banata temperatura će biti “previsoka” za snežne padavine čak i sutra tokom prepodneva, pa će tamo da “presneži” sredinom dana. Jutarnje temperature kretaće se od 0°C na severu i severozapadu, do 3°C na istoku i jugoistoku pokrajine. Maksimalne dnevne neće se bitnije razlikovati od jutarnjih, odnosno tokom popodneva i večeri temperature će se uglavnom kretati između -0 i 2°C (da, postoji negativna nula, i može biti presudna za zadržavanje snega), a sa mrakom će utonuti u blagi minus, do -1°C.

Do večernjeg merenja (19h) u proseku treba očekivati 5-10cm snega u nizijama Vojvodine, u Sremu i na jugu Banata ponegde i do 15cm, a što važi i za niže delove Beograda. U višim delovima Beograda i do 20cm snega, što važi i za Frušku Goru. Tek dekorativno bi zabelelo (1-2cm) na krajnjem jugoistoku Banata, duž granice sa Rumunijom, kao i na krajnjem severu i severozapadu Bačke. Ovi krajevi ne bi trebalo da se nadaju pravom zimskom ambijentu, ali uvek treba ostaviti mesta za iznenađenja.

Slab sneg očekuje se i u noći ka ponedeljku i u ponedeljak pre podne, dok od sredine dana treba očekivati prestanak padavina. Obzirom da će sneg biti dosta mokar, uz prethodno toplo tlo, očekuje se značajnije sleganje pokrivača, te se visina snega na tlu neće značajnije uvećati do ponedeljka ujutru. Tokom 24h u nedelju očekuje se u proseku 15 do 30mm vodenog taloga, na severu i severozapadu znatno manje, do 10mm. Tokom ponedeljka uglavnom još 3 do 6mm padavina, u formi snega. Temperature ujednačene, tokom većeg dela dana između 0 i 2°C.

U utorak, sredu i četvrtak promenljivo oblačno i suvo vreme, bez padavina, i uz pojavu umerenih, ponegde i jakih jutarnjih mrazeva. Jutarnje temperature uglavnom između -7 i -3°C, a maksimalne dnevne od 0 do 3°C u utorak, odnosno od 1 do 4°C u sredu i četvrtak, uz topljenje snežnog pokrivača.

Snežni pokrivač u ponedeljak ujutru po ICON modelu (Source: meteologix.com)

Očekivani epilog u ostatku Srbije

Na krajnjem istoku Srbije, kao i u delu južne Srbije, takođe se očekuje “problem sa visokom temperaturom”, te će ovi delovi imati manje snežnog pokrivača u nizijama. Sa druge strane planinski predeli ovog kraja zemlje, gotovo i da neće biti u zaostatku sa centimetrima u odnosu na centralne i zapadne predele.

Snežni pokrivač u ponedeljak ujutru po GFS modelu (Source: meteologix.com)

U nizijama centralne i zapadne Srbije uglavnom se očekuje 10 do 20cm snega, u brdskim predelima i do 30cm, a u planinama ponegde i preko 50cm belog pokrivača do ponedeljka ujutru. Posebno će biti problematično u višim predelima zapadne, jugozapadne i centralne Srbije (Šumadije), ali i Homoljskih i Kučajskih planina. U brdsko-planinskim predelima očekuju se značajnije poteškoće u saobraćaju tokom nedelje i ponedeljka. Budite na oprezu!

U utorak, sredu i četvrtak jutarnji mrazevi uz temperature do -5°C u nizijama, a u planinama i ispod -10°C.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *