Danas pljuskovi sa grmljavinom, sledi period nestabilnog vremena do nedelje

Sve do kraja nedelje, a vrlo verovatno i duže, naše područje biće pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska što će značiti promenljivo i često nestabilno vreme. U sredu se očekuje i prelazak frontalnog poremećaja koji će se premeštati ka istoku preko naših krajeva. Uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, povremeno se očekuju kiša, i pljuskovi sa grmljavinom. Biće nešto hladnije, uz maksimume oko 20°C, a novo otopljenje sledi od nedelje 16. maja.

U sredu u prvom delu dana biće promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme sa sunčanim intervalima. Ipak, ponegde je moguća po koja kap kiše. Jača destabilizacija atmosfere očekuje se poslepodne, i to posle 15 časova, kada se očekuje češća pojava pljuskova sa grmljavinom na širem području. Biće uslova i za vremenske nepogode sa gradom, obilnim pljuskovima, i olujnim vetrom. Nestabilno će biti i u večernjim časovima, uz lokalne pljuskove i grmljavine. Mnogo toga zavisiće od količine sunčanih intervala u prvom delu i sredinom dana. Što više sunčanih perioda, to veće šanse za ozbiljnije konvektivne razvoje. Visinsko strujanje biće pretežno jugozapadno, odnosno oblaci će se premeštati prema severoistoku.

Jutarnje temperature kretaće se između 12 i 15°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 21 do 25°C. Ujutru i pre podne duvaće umeren od jak jugoistočni vetar, posebno u Banatu, od sredine dana u svim predelima u okretanju na zapadni i severozapadni.

Radarska reflektivnost u sredu popodne (WRF)

U četvrtak vreme bez bitnije promene. Zadržava se promenljivo i nestabilno vreme, pre podne uglavnom suvo, a poslepodne i uveče sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Za razliku od srede, šanse za vremenske nepogode u četvrtak su minimalne.

Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 12°C, a maksimalne dnevne od 19 do 22°C.

Lokalnost i mestimično obilnost padavina tokom naredna dva dana (WRF)

Promenljivo i nestabilno do kraja sedmice

U petak i u danima vikenda zadržava se promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, i nestabilno, uz mestimične/povremene pljuskove koji će često biti praćeni i grmljavinom. Međutim, kako sedmica bude odmicala, tako će se šanse za pojavu lokalnih pljuskova i grmljavine smanjivati. U petak i subotu dnevne temperature kretaće se oko i malo iznad 20°C, a jutarnje oko 10°C.

Dakle, u petak i subotu treba još uvek računati na sporadičnu pojavu pljuskova i grmljavine, dok bi drugi dan vikenda obeležilo stabilno vreme sa više sunca, što se očekuje i na samom početku naredne sedmice. U ovakvim situacijama prognoza se može menjati na svakodnevnoj bazi, pa savetujemo praćenje naše trodnevne prognoze za Vojvodinu i Beograd u narednim danima.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *