Danas je u Vojvodini do 38°C, a u subotu će se meriti do 40°C

Maksimalne temperature u Vojvodini su se danas kretale između 37 i 38°C. Ipak, da današnju vrućinu lakše “prebrodimo” doprinela je niska relativna vlažnost vazduha, koja se u najtoplijem delu dana kretala ispod 25%, a često i ispod 20%. Dobra vest je da se niže vrednosti relativne vlažnosti vazduha očekuju i tokom naredna dva dana, odnosno uprkos daljem rastu temperatura – neće biti sparine.

Naredna dva dana vreme po već ustaljenom šablonu ovih dana – pretežno sunčano i veoma toplo, ili možda bolje reći ekstremno toplo, obzirom da je normalna temperatura za ovo doba godine do 32°C, a naravno ni 35°C nije ništa neobično za jul. Ipak, 39 i celih 40°C svakako nisu uobičajene vrednosti za naše područje.

U petak će se jutarnje temperature kretati između 18 i 21°C (dakle ponegde pojava tropske noći), dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 37 do 39°C. Duvaće slab, povremeno umeren, istočni i severoistočni vetar.

U subotu se zadržava sunčano i ekstremno toplo vreme. Temperature će biti u daljem porastu. Minimalne temperature kretaće se između 19 i 22°C (česta pojava tropske noći), dok će maksimalne dnevne temperature biti u intervalu od 38 do čak 40°C. Duvaće slab zapadni i jugozapadni vetar, u večernjim časovima u okretanju na severozapadni, umeren.

Maksimalne temperature u Srbiji u subotu po ICON DWD modelu (meteologix.com)

Manji pad temperatura u nedelju, do kraja jula bez jačeg osveženja i padavina

Drugog dana vikenda očekuje se manja promena vremena. Preko našeg područja će proći oslabljen i “suvi” hladni front. Uz manji pad temperatura biće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, i tek manjom verovatnoćom za mestimičnu kišu i kratkotrajan pljusak. U većini mesta zadržaće se suvo vreme, a tamo gde i kiše bude, neće se raditi o konkretnijoj količini.

Drugog dana vikenda nas očekuje možda i najtoplije jutro kada govorimo o aktuelnom tropskom talasu, ali će dnevne temperature biti u padu. Tako će se jutarnje temperature kretati između 19 i 22°C (u većini mesta tropska noć), a maksimalne dnevne od 32 do 35°C.

Sledeće sedmice zadržaće se stabilno i pretežno sunčano vreme u našim krajevima. Jutarnje temperature do kraja jula uglavnom će se kretati između 17 i 21°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od 34 do 37°C, a naravno biće dana i kada će temperature odstupati od ovih vrednosti (verovatno će pre biti viših nego nižih vrednosti) …

Numerički modeli nisu naročito optimistični po pitanju padavina u Vojvodini do kraja meseca ECMWF (meteologix.com)

Nakon prolazne i tek mestimične kiše u nedelju, sledeća šansa za lokalni razvoj oblaka koji bi ponegde doneo kišu je tek u poslednjim danima jula (krajem sledeće sedmice) …

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *