Česte magle barem do kraja oktobra, promena tipa vremena moguća oko 5. novembra

Za nas koji se bavimo prognozom i praćenjem vremena, ovih dana vlada prilična monotonija, kakva je uostalom vladala i tokom većeg dela letnjeg perioda kada smo imali sušu. Za sada, ne izgleda da će se to promeniti pre 3. novembra, svaki dan će dosta ličiti ne prethodni, uz neka manja odstupanja. Temperature će biti oko i malo iznad proseka barem do subote 5. novembra. Pre pomenutog datuma padavine se ne očekuju.

U danima vikenda ujutru i tokom prepodneva česta pojava magle i niske oblačnosti, češće u subotu. U poslepodnevnim časovima treba očekivati sunčane intervale i prijatne oktobarske temperature, naročito u nedelju, koja bi mogla biti pravi prolećni dan. Sve zavisi, naravno, od dužine trajanja magle, a što će se razlikovati po regijama Vojvodine.

U predstojećim danima, stabilno vreme uz visok vazdušni pritisak, i izostanak konkretnijeg mešanja vazduha, značiće i povećano zagađenje vazduha odnosno povećane koncentracije suspendovanih čestica PM10 i PM2.5 u vazduhu – u Srbiji godišnje od toga smrtno strada bezmalo oko 10.000 ljudi!

Ukoliko magla “ne pomrsi konce”, jutarnje temperature tokom vikenda kretaće se između 7 i 10°C. Maksimalne dnevne prvog dana vikenda kretaće se između 17 i 19°C, a u nedelju od 19 do 22°C. U subotu će duvati (vrlo) slab vetar, promenljivog smera, a u nedelju najpre slab južni, a potom severni i severozapadni.

Nastavlja se iznadprosečno toplo vreme za ovo doba godine uz temperaturnu inverziju (GFS) – tropicaldibits.com

Ponedeljak i utorak će takođe biti u znaku jutarnje magle i niske oblačnosti, a koja bi se ponegde mogla zadržati i u prepodnevnim časovima, i to sa većom verovatnoćom u odnosu na nedelju. Jutarnje temperature kretaće se kao i tokom vikenda, između 7 i 10°C, a maksimalne dnevne od 20 do 23°C, u mestima sa dužim zadržavanjem magle – znatno niže!

Promena moguća krajem sledeće sedmice

U petak ili subotu sledeće sedmice (4-5. novembar) treba očekivati premeštanje hladnog fronta preko našeg područja, uz moguću sekundarnu ciklogenezu u oblasti Jadrana. Tako ćemo posle dužeg sušnog perioda, koji je nastupio još 2-3. oktobra, konačno moći da očekujemo novu količinu kiše. Nije isključeno da u petak 4. novembra bude i pljuskova sa grmljavinom, što kao što znamo nije uobičajeno za ovo doba godine.

Nulta izoterma na 1500m (GFS) u sledeću subotu – tropicaldibits.com

Predstojećeg vikenda temperature bi bile u skladu sa kalendarom, odnosno maksimalne dnevne vrednosti ne bi prelazile 15°C. Očekuje se da konačno uđemo u period dinamičnijeg i promenljivijeg vremena sa povremenim padavinama, dok je u drugoj polovini novembra moguće jače zahlađenje.

Više detalja o ovoj još uvek samo potencijalnoj promeni, pisaćemo početkom naredne sedmice.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *