Češće i jače nestabilnosti još u utorak, lokalni pljuskovi mogući i narednih dana

Nakon današnjeg vrlo nestabilnog kasnog poslepodneva i večeri, očekuje nas još jedan dan sa čestim nestabilnostima i uslovima za pojavu lokalnih vremenskih nepogoda, pre svega u vidu obilnih pljuskova. Sporadičnih pljuskova sa grmljavinom moglo bi biti i u nastavku sedmice, ali bi se oni značajno proredili uz sve više sunca i uz lagani porast temperatura.

Danas obilne padavine lokalnog karaktera, funnel, i ređa pojava grada

Danas u kasnim poslepodnevnim časovima došlo je do “aktivacije” atmosfere na području Vojvodine, pa su tako olujni oblaci, Cumulonimbusi, nicali kao “pečurke” na sve strane. Ipak, najkonkretnije je bilo čini se u delovima južnog i srednjeg Banata, te u delovima Bačke. Obilnih pljuskova ima i sada (23h) na severu Bačke.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1880583822223231/2351692365112372
https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1844392115842402/2351725465109062
https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1844392115842402/2351742008440741
https://www.facebook.com/vojvodinameteo/photos/a.1844392115842402/2351767925104816

Pored lokalno obilnih padavina, i više od 70mm vodenog taloga za kratko vreme, na manjem području zabeležena je i pojava grada. Ono što je našim pratiocima bilo zanimljivo, jeste svakako funnel cloud koji se danas javio na više mesta, uglavnom u Bačkoj. Za sada nema potvrda da je ovaj funnel cloud na kraju dodirnuo tlo, odnosno da je bilo pojave trombe. Ipak, uopšte nije nemoguće da je danas negde bilo i trombe, ali nikako ne i pijavice (koja se inače javlja iznad vodene površine) ili tornada – jer za to danas nisu postojali ni najmanji uslovi.

Detaljnije informacije o količini padavina očekuju se u utorak u prepodnevnim časovima.

Niske baze oblaka danas kod Kovačice (Foto: Maja Lenhart)
Niske baze oblaka danas kod Kovačice (Foto: Maja Lenhart)
Današnji funnel cloud u Đurđevu (Foto: Saša Bakurski)
Današnji funnel cloud u Đurđevu (Foto: Saša Bakurski)

Češće i jače nestabilnosti još u utorak, ali pljuskovi su mogući i narednih dana

Atmosfera će biti vrlo nestabilna uz češću pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom još u utorak, dok će se od srede pojava lokalnih nestabilnosti značajno prorediti, ali će uslova za izolovanu pojavu pljuskova sa grmljavinom biti i posle utorka.

Kompozitna radarska reflektivnost u utorak popodne (ARW)
Kompozitna radarska reflektivnost u utorak popodne (ARW)
Moguće su obilnije padavine tokom utorka (GFS)
Moguće su obilnije padavine tokom utorka (GFS)

Reč je o sporopokretnoj oblačnosti (Cumulunombus-ima) koja će na manjem području uslovljavati obilne padavine, uz mogućnost za pojavu jakog vetra i grada. Tokom utorka ovi oblaci će se u slaboj jugoistočnoj struji premeštati prema severozapadu, a tokom srede u slaboj južnoj struji prema severu. Tako će se javljati ogromne razlike u količini padavina čak i u istoj opštini, a kamoli okrugu.

Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne od 27 do 29°C.

Ređa pojava izolovanih pljuskova i nakon utorka

Sredinom sedmice treba očekivati smanjenje oblačnosti i duže sunčane intervale, međutim uslova za lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine će i dalje biti. Takođe je reč o izolovanim razvojima, sporopokretnim oblacima, koji će manjem području donositi pljuskove, uz mogućnost za obilnije padavine.

Izolovani pljuskovi u četvrtak (ARW)
Izolovani pljuskovi u četvrtak (ARW)

Minimalne temperature kretaće se između 17 i 20°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 29 do 32°C u periodu od srede do petka.

Novo osveženje u nedelju?

Nakon postepenog otopljenja koje se očekuje počevši od srede, najtoplije bi trebalo biti tokom petka, i naročito subote kada će dnevne temperature u svim krajevima prelaziti 30°C.

Sve je izvesnije da će drugog dana vikenda doći do nove, prolazne, promene vremena uz osveženje i prolaznu destabilizaciju u obliku pljuskova i grmljavine.

Meteogram za Novi Sad - 10 dana
Meteogram za Novi Sad – 10 dana

Svakako da je još uvek rano za detaljisanje o ovoj sve izvesnijoj novoj promeni vremena, pa ćemo se njoj više posvetiti od četvrtka. Do tada, svakako se možete koristiti našom automatskom desetodnevnom prognozom po lokaciji.
Podeli tačne informacije:
Default image
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 471

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.