Češće i jače nestabilnosti još u utorak, lokalni pljuskovi mogući i narednih dana

Nakon današnjeg vrlo nestabilnog kasnog poslepodneva i večeri, očekuje nas još jedan dan sa čestim nestabilnostima i uslovima za pojavu lokalnih vremenskih nepogoda, pre svega u vidu obilnih pljuskova. Sporadičnih pljuskova sa grmljavinom moglo bi biti i u nastavku sedmice, ali bi se oni značajno proredili uz sve više sunca i uz lagani porast temperatura.

Danas obilne padavine lokalnog karaktera, funnel, i ređa pojava grada

Danas u kasnim poslepodnevnim časovima došlo je do „aktivacije“ atmosfere na području Vojvodine, pa su tako olujni oblaci, Cumulonimbusi, nicali kao „pečurke“ na sve strane. Ipak, najkonkretnije je bilo čini se u delovima južnog i srednjeg Banata, te u delovima Bačke. Obilnih pljuskova ima i sada (23h) na severu Bačke.

Funnel cloud u Žablju ⛈Foto: Dada Marković

Publiée par VojvodinaMeteo sur Lundi 17 juin 2019

Stanje u Crepaji nakon obilnih padavina za kratko vreme. Prema proceni našeg reportera (obzirom da je kišomer prelio) preko 50mm.Meteo reporter: Čarolija Kovačica i Liki

Publiée par VojvodinaMeteo sur Lundi 17 juin 2019

Kreacija prirode 🙂 Dobro razvijeni mammatus oblaci i duga istovremeno u Sefkerinu (Opovo) ?Foto: Irina Jevtić

Publiée par VojvodinaMeteo sur Lundi 17 juin 2019

Posle kiše sunce dođe! Pogled iz Vrbasa ka Somboru ??Foto: Milan Apro

Publiée par VojvodinaMeteo sur Lundi 17 juin 2019

Pored lokalno obilnih padavina, i više od 70mm vodenog taloga za kratko vreme, na manjem području zabeležena je i pojava grada. Ono što je našim pratiocima bilo zanimljivo, jeste svakako funnel cloud koji se danas javio na više mesta, uglavnom u Bačkoj. Za sada nema potvrda da je ovaj funnel cloud na kraju dodirnuo tlo, odnosno da je bilo pojave trombe. Ipak, uopšte nije nemoguće da je danas negde bilo i trombe, ali nikako ne i pijavice (koja se inače javlja iznad vodene površine) ili tornada – jer za to danas nisu postojali ni najmanji uslovi.

Detaljnije informacije o količini padavina očekuju se u utorak u prepodnevnim časovima.

Niske baze oblaka danas kod Kovačice (Foto: Maja Lenhart)
Niske baze oblaka danas kod Kovačice (Foto: Maja Lenhart)
Današnji funnel cloud u Đurđevu (Foto: Saša Bakurski)
Današnji funnel cloud u Đurđevu (Foto: Saša Bakurski)

Češće i jače nestabilnosti još u utorak, ali pljuskovi su mogući i narednih dana

Atmosfera će biti vrlo nestabilna uz češću pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom još u utorak, dok će se od srede pojava lokalnih nestabilnosti značajno prorediti, ali će uslova za izolovanu pojavu pljuskova sa grmljavinom biti i posle utorka.

Kompozitna radarska reflektivnost u utorak popodne (ARW)
Kompozitna radarska reflektivnost u utorak popodne (ARW)
Moguće su obilnije padavine tokom utorka (GFS)
Moguće su obilnije padavine tokom utorka (GFS)

Reč je o sporopokretnoj oblačnosti (Cumulunombus-ima) koja će na manjem području uslovljavati obilne padavine, uz mogućnost za pojavu jakog vetra i grada. Tokom utorka ovi oblaci će se u slaboj jugoistočnoj struji premeštati prema severozapadu, a tokom srede u slaboj južnoj struji prema severu. Tako će se javljati ogromne razlike u količini padavina čak i u istoj opštini, a kamoli okrugu.

Jutarnje temperature kretaće se između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne od 27 do 29°C.

Ređa pojava izolovanih pljuskova i nakon utorka

Sredinom sedmice treba očekivati smanjenje oblačnosti i duže sunčane intervale, međutim uslova za lokalnu pojavu pljuskova i grmljavine će i dalje biti. Takođe je reč o izolovanim razvojima, sporopokretnim oblacima, koji će manjem području donositi pljuskove, uz mogućnost za obilnije padavine.

Izolovani pljuskovi u četvrtak (ARW)
Izolovani pljuskovi u četvrtak (ARW)

Minimalne temperature kretaće se između 17 i 20°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 29 do 32°C u periodu od srede do petka.

Novo osveženje u nedelju?

Nakon postepenog otopljenja koje se očekuje počevši od srede, najtoplije bi trebalo biti tokom petka, i naročito subote kada će dnevne temperature u svim krajevima prelaziti 30°C.

Sve je izvesnije da će drugog dana vikenda doći do nove, prolazne, promene vremena uz osveženje i prolaznu destabilizaciju u obliku pljuskova i grmljavine.

Meteogram za Novi Sad - 10 dana
Meteogram za Novi Sad – 10 dana

Svakako da je još uvek rano za detaljisanje o ovoj sve izvesnijoj novoj promeni vremena, pa ćemo se njoj više posvetiti od četvrtka. Do tada, svakako se možete koristiti našom automatskom desetodnevnom prognozom po lokaciji.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!