Burna promena vremena u četvrtak, slede ledeni dani

Pod dejstvom snažnog anticiklona sa severa kontinenta, prema našem području direktno sa severa pokrenuće se vrlo hladna, ali i suva vazdušna masa. Danas će doći do formiranja ciklona u Đenovskom zalivu, koji će nam pre zahlađenja doneti kišu, a samo pred sam kraj padavina i malo snega.

Anticiklon iznad Skandinavije koji će tokom današnjeg dana naglo jačati, usmeriće prema našim krajevima značajnu količinu hladnog vazduha. Pod uticajem ovog anticiklona, koji će se početkom naredne sedmice i približiti našem području, bićemo barem do četvrtka 18. februara.

Sinoptička situacija u petak (GFS)

Danas do kraja dana će preovladavati oblačno vreme, povremeno sa kišom. Uz priliv osetno hladnijeg vazduha u četvrtak ujutru, kiša će pred sam kraj padavina preći u susnežicu i sneg. Tako je moguće tek simbolično formiranje snežnog pokrivača, dekorativno, visine do 1cm. Posle kišne noći ka četvrtku, pažnju više treba obratiti na stvaranje poledice tokom dana.

Udari severozapadnog vetra u četvrtak pre podne (WRF)

Prodor hladnog vazduha biće toliko intenzivan, da će noć prema četvrtku biti toplija nego sredina dana u četvrtak. Dakle, maksimalne temperature beležićemo iza ponoći ka četvrtku, a minimalne u četvrtak uveče, i one će uglavnom biti oko -5°C. Duvaće jak severozapadni vetar, na udare olujne jačine.

Ledeni dani do kraja nedelje

U petak i za dane vikenda preovladavaće promenljivo oblačno i vrlo hladno vreme. Snežne padavine se ne očekuju. U petak i nedelju će duvati i umeren, na udare i jak vetar, severnih smerova, što će dodatno pojačati osećaj hladnoće.

Minimalne temperature u petak (WRF)

Tokom ova tri dana jutarnje temperature će se kretati između -10 i -6°C, a maksimalne dnevne u petak i subotu od -3 do -1°C, a u nedelju od -2 do 0°C.

Hladnoća popušta od četvrtka

Tokom ponedeljka i utorka još uvek se očekuju umereni i jaki jutarnji mrazevi, dok dnevne temperature uglavnom neće prelaziti nulti podeok (ledeni dani). Priliv toplijeg vazduha treba očekivati od narednog četvrtka, 18. februara, kada će maksimalne dnevne temperature konačno biti u plusu.

Na žalost ljubitelja snega, za sada nema izgleda da bi tokom ovog hladnog talasa bilo snežnih padavina.
Podeli tačne informacije:
Default image
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 471

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.