Bez značajnijih padavina i zahlađenja ni tokom sledeće nedelje

Očekuje nas još jedna sedmica sa dosta oblaka, uz povremenu pojavu magle, bez značajnijeg vetra (osim u četvrtak i petak), i uz malo kiše, uglavnom se radi o 5 do 10mm vodenog taloga koji će se nakupiti tokom 7 dana. Temperature će tokom većeg dela sedmice biti u okviru prosečnih vrednosti za ovo doba godine, dok će u ponedeljak biti malo iznad proseka, u danima sledećeg vikenda očekuje se da budu malo ispod proseka.

U ponedeljak nas očekuje umereno do potpuno oblačno, ali suvo vreme. Očekuju se i kraći sunčani periodi, prevashodno u prvom delu dana. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, krajem dana u okretanju na severozapadni. Minimalne temperature kretaće se između 3 i 5°C, a maksimalne dnevne od 13°C na severu do 18°C na jugu pokrajine.

U utorak se preko našeg područja očekuje premeštanje oslabljenog hladnog fronta, što će uzrokovati pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom, pre svega u jutarnjim i prepodnevnim časovima. Značajnije padavine se ne očekuju. Duvaće slab, ređe umeren, severozapadni vetar. Minimalne temperature kretaće se između 4 i 6°C, a maksimalne dnevne od 9 do 11°C.

Očekivana količina kiše tokom ponedeljka i utorka (WRF)

Kod naših zapadnih suseda očekuje se veća količina kiše, pa će tako u delu Jadrana pasti i više od 50mm kiše tokom naredna dva dana.

Snežni pokrivač u noći na sredu (WRF)

Viši predeli regiona iznad 1400mnv, konkretno BiH, dobiće i manji snežni pokrivač.

Greben anticiklona od srede do petka

Period između srede i petka obeležiće umereno do potpuno oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena, ali i mestimičnu pojavu magle, naročito tokom noćnih i jutarnjih časova, i sa većom verovatnoćom u sredu. Vetar će u sredu biti slab i promenljivog smera, a u četvrtak usled pomeranja anticiklona na istok, i gušćeg rasporeda izobara iznad našeg područja – umeren jugoistočni.

Sinoptička situacija u sredu (GFS)

U sredu će se jutarnje temperature kretati između 2 i 4°C, a u četvrtak od 4 do 6°C. Maksimalne dnevne temperature će se u sredu kretati između 9 i 11°C, a u četvrtak od 11 do 13°C.

Krajem sedmice ciklonska cirkulacija?

Globalni numerički modeli još uvek nisu u potpunosti usaglašeni po pitanju sinoptičke situacije koju treba očekivati krajem sedmice. Ipak, većina proračuna ide u pravcu da ćemo imati ciklonsku aktivnost, a centar ciklona nalazio bi se negde na jugu Italije.

Očekivan položaj ciklona u subotu (GFS)

Još uvek je rano govoriti o detaljima, ali ovo bi rezultovalo nešto vetrovitijem vremenu u odnosu na veći deo novembra, te manjom količinom kiše i manjim padom temperatura. Više detalja o ovoj potencijalnoj promeni iznećemo sredinom sedmice.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *