Bez zime do 20. februara, upitno i do kraja meseca

U narednih 10-ak dana gotovo izvesno imaćemo vreme kakvo ne priliči kalendaru, bar u većini dana. Iako treća dekada meseca donosi neki minimalni zimski potencijal, za sada je sigurnije reći da ni u poslednjih 10 dana meseca neće biti jačeg zahlađenja. U narednih 10 dana, jedino će u danima predstojećeg vikenda temperature priličiti sredini februara.

Na području Vojvodine danas (10.2) su se maksimalne temperature kretale između 14.7°C na Paliću i čak 18.0°C u Novom Sadu. Kada govorimo o celoj Srbiji, najtoplije je bilo u Valjevu, sa pravih prolećnih 19.3°C, što više priliči aprilu. Ipak, ovakve temperature u februaru nisu ništa novo, i apsolutni maksimumi za većinu stanica u Vojvodini kreću se uglavnom oko 22-23 stepena.

U petak će biti slično, nakon mestimične magle ujutru, tokom dana će biti pretežno sunčano i iznadprosečno toplo vreme za ovo doba godine. Tek kasno poslepodne i uveče očekuje se jače naoblačenje, uz slabu kišu tek ponegde tokom večeri. Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 3°C, a maksimalne dnevne od 13 do 16°C – neznatno niže u odnosu na danas.

U noći ka suboti ponegde može biti po koje kapi kiše. U subotu i nedelju preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima i svežije. Jutarnje temperature kretaće se oko 0°C, a maksimalne dnevne između 6 i 9°C, ponegde do 10°C. Svakako više detalja u našim trodnevnim prognozama narednih dana. U nedelju će duvati umeren, u Banatu na udare jak jugoistočni vetar.

Bez prave zime najmanje 10 dana

Nakon osveženja za vikend, u ponedeljak i utorak će ponovo biti nešto toplije, uz maksimalne temperature iznad 10°C, u utorak zapravo ponegde i do 16°C. U sredu i četvrtak treba računati na novo prolazno pogoršanje, uz pad temperatura i kišu. Ipak, o količini padavina, ali i intenzitetu zahlađenja je rano pričati. Izvesno je samo da će u Vojvodini padati isključivo kiša, za pahulje će biti pretoplo.

Nakon ovog pogoršanja, uslediće ponovo nekoliko toplijih dana sa dužim sunčanim intervalima. Ovakvo vreme uz povremene upade hladnijeg vazduha moglo bi potrajati sve do kraja februara, uz temperature iznad proseka u većini dana, i relativno suvo vreme.

Meteogram za Novi Sad – 10 dana (ECMWF)

Nakon padavinskog suficita u decembru, i padavina u granicama normale tokom januara, februar bi lako mogao biti suvlji u odnosu na normalu za ovaj mesec.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *