Bez prave zime u narednih 10 dana, sledi topliji period

Naše područje će sve do kraja aktuelne sedmice, a naročito tokom petka i subote biti pod uticajem konstantne ciklonske aktivnosti, da bi potom počevši od drugog dana vikenda dominantan uticaj na vremenske prilike preuzeo anticiklon uz stabilne vremenske prilike, i iznadprosečno visoke temperature.

Dubok ciklon u Jadranu u petak (GFS)
Dubok ciklon u Jadranu u petak (GFS)

Tokom četvrtka zadržava se pretežno do potpuno oblačno vreme, međutim uglavnom suvo. Poslepodne i uveče se ponegde očekuje kratkotrajna kiša, tako da je poželjno nositi kišobran sa sobom. U četvrtak će duvati slab vetar, promenljivog smera.

Jutarnje temperature će se kretati između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 6 do 8°C.

U petak će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa kraćim intervalima sunčanog vremena. Duvaće slab i umeren južni i jugoistočni vetar.

Minimalne temeprature kretaće se između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 8 do 11°C.

Uz smenu sunca i oblaka za vikend još toplije

U danima predstojećeg vikenda preovladavaće promenljivo oblačno i većinom suvo vreme. Ipak, u noći ka suboti, ujutru, i tokom prepodneva mestimično se očekuje slaba kiša. U nedelju će biti suvo, sa intervalima sunčanog vremena.

Dok će u subotu duvati slab i umeren severni i severozapadni vetar, drugog dana vikenda duvaće slab vetar južnog i jugoistočnog smera.

U danima vikenda minimalne temperature kretaće se uglavnom između 2 i 5°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 7 do 9°C u subotu, odnosno od 10 do 12°C u nedelju.

Dnevne temperature u nedelju (GFS)
Dnevne temperature u nedelju (GFS)

Sledeće sedmice: Decembarsko proleće ili ponovo magla?

Početkom naredne sedmice uz uzdizanje Afričkog grebena i njegovo delovanje na vremenske prilike u našim krajevima, uz istovremenu ciklonsku aktivnost na zapadu Evrope, očekuje se advekcija tople vazdušne mase na naše područje, ili kako to neki vole da kažu “izražena južina”.

Sinoptička situacija početkom naredne nedelje (GFS)
Sinoptička situacija početkom naredne nedelje (GFS)

Postoji manja mogućnost da planove poremeti jedino eventualna pojava magle i niske oblačnosti kao posledica slabo izraženog strujanja u prizemlju uz visoke vrednosti tačke rose. Međutim, o tome je sada rano govoriti, i nešto više moći će da se kaže tek za vikend.

Topla vazdušna masa iznad našeg dela Evrope (GFS)
Topla vazdušna masa iznad našeg dela Evrope (GFS)

U suprotnom, uz pretežno sunčano vreme, očekuju se maksimalne temperature i do 15°C početkom i sredinom naredne sedmice. Svakako, preporučujemo praćenje naše desetodnevne prognoze vremena za vašu lokaciju u narednim danima.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 605

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *