Bez belog Božića, a tako će biti i u nastavku januara uz jutarnje mrazeve i povremenu maglu

Verovatno je već svima jasno, prateći našu trodnevnu prognozu za Vojvodinu ili desetodnevnu po lokacijama, da od belog Božića ove godine neće biti ništa. Sve do subote 11. januara očekuje se pojava umerenih jutarnjih mrazeva, a povremeno ćemo se družiti i sa maglom, i svakako povećanim zagađenjem vazduha. Manje otopljenje uslediće do vikenda, ali se veća promena vremena ne očekuje sve do 20. januara.

Kao što je to slučaj ovih dana, i u narednom periodu očekuje se vrlo postojan polarni vrtlog, dobro defenisan kako na nivou troposfere, tako i na nivou stratosfere. Kako se zimski scneario u većem delu Evrope vezuje za slabljenje ovog vrtloga, koji je kao što smo pomenuli možda i na svom vrhuncu u poslednjih nekoliko zimskih perioda, postaje jasno koliko smo daleko od pravog zimskog scenarija.

Sinoptička situacija u sredu 8. januara (GFS)
Sinoptička situacija u sredu 8. januara (GFS)

U narednih 10-ak dana iznad Evrope gospodariće polje povišenog vazdušnog pritiska (anticiklon), dok će se na krajnjem severu Evrope, oko Islanda i Grenlanda kao na traci ređati sistemi niskog pritiska.

Sve do subote, očekuje nas pojava umerenih mrazeva, uz jutarnje minimume najčešće između -8 i -3°C, i maksimalne dnevne temperature između 3 i 6°C. Nešto toplije će biti počevši od nedelje 12. januara, ali će jutarnje temperature ostati ispod nule, dok bi se maksimalne dnevne kretale malo preko 5°C.

Topla vazdušna masa iznad većeg dela Evrope krajem sedmice (GFS)
Topla vazdušna masa iznad većeg dela Evrope krajem sedmice (GFS)

Dakle, sve do oko 20. januara, treba očekivati pojavu slabih i umerenih jutarnjih mrazeva, uz dnevne temperature iznad nule, ali uglavnom u skladu sa višegodišnjim prosekom.

Na žalost, kako će u sklopu polja povišenog vazdušnog pritiska često izostajati prizemno strujanje vazduha, gotovo tokom čitavog perioda “družićemo se” sa povećanim zagađenjem vazduha (smogom), a u pojedinim danima i sa maglom. To bi se moglo odraziti i na nešto niže maksimalne temperature, u odnosu na aktuelna očekivanja.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *