Bez belog Božića, a tako će biti i u nastavku januara uz jutarnje mrazeve i povremenu maglu

Verovatno je već svima jasno, prateći našu trodnevnu prognozu za Vojvodinu ili desetodnevnu po lokacijama, da od belog Božića ove godine neće biti ništa. Sve do subote 11. januara očekuje se pojava umerenih jutarnjih mrazeva, a povremeno ćemo se družiti i sa maglom, i svakako povećanim zagađenjem vazduha. Manje otopljenje uslediće do vikenda, ali se veća promena vremena ne očekuje sve do 20. januara.

Kao što je to slučaj ovih dana, i u narednom periodu očekuje se vrlo postojan polarni vrtlog, dobro defenisan kako na nivou troposfere, tako i na nivou stratosfere. Kako se zimski scneario u većem delu Evrope vezuje za slabljenje ovog vrtloga, koji je kao što smo pomenuli možda i na svom vrhuncu u poslednjih nekoliko zimskih perioda, postaje jasno koliko smo daleko od pravog zimskog scenarija.

Sinoptička situacija u sredu 8. januara (GFS)
Sinoptička situacija u sredu 8. januara (GFS)

U narednih 10-ak dana iznad Evrope gospodariće polje povišenog vazdušnog pritiska (anticiklon), dok će se na krajnjem severu Evrope, oko Islanda i Grenlanda kao na traci ređati sistemi niskog pritiska.

Sve do subote, očekuje nas pojava umerenih mrazeva, uz jutarnje minimume najčešće između -8 i -3°C, i maksimalne dnevne temperature između 3 i 6°C. Nešto toplije će biti počevši od nedelje 12. januara, ali će jutarnje temperature ostati ispod nule, dok bi se maksimalne dnevne kretale malo preko 5°C.

Topla vazdušna masa iznad većeg dela Evrope krajem sedmice (GFS)
Topla vazdušna masa iznad većeg dela Evrope krajem sedmice (GFS)

Dakle, sve do oko 20. januara, treba očekivati pojavu slabih i umerenih jutarnjih mrazeva, uz dnevne temperature iznad nule, ali uglavnom u skladu sa višegodišnjim prosekom.

Na žalost, kako će u sklopu polja povišenog vazdušnog pritiska često izostajati prizemno strujanje vazduha, gotovo tokom čitavog perioda „družićemo se“ sa povećanim zagađenjem vazduha (smogom), a u pojedinim danima i sa maglom. To bi se moglo odraziti i na nešto niže maksimalne temperature, u odnosu na aktuelna očekivanja.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!