AccuWeather za leto 2019: Periodični tropski talasi, uz česte oluje na području Balkana?

Poznati američki meteorološki portal AccuWeather kao što je to i uobičajeno izdao je svoju sezonsku prognozu da nastupajuće leto 2019. godine. Prema njihovoj prognozi u većem delu Evrope očekuje se suvo i vrelo leto, dok bi na Balkanskom poluostrvu bilo povremenih tropskih talasa uz česte oluje!

Prema njihovoj sezonskoj prognozi za predstojeće leto koje stiže prema meteorološkom kalendaru za nekoliko dana, 1. juna, a astronomski 21. juna, u većem delu Evrope od Portugala i Španije pa sve do Mađarske i Poljske očekuju se dugački i intenzivni tropski talasi.

Vrućine bi bile izraženije u drugoj polovini leta, kada bi temperature u pomenutim oblastima dostizale 40°C, a u delovima Pirinejskog poluostrva bi se moglo meriti i više od 43°C.

Dugački periodi visokih temperatura će povećati rizik od šumskih požara u većem delu Evrope, a naročito u delovima Pirinejskog poluostrva, te u delovima Nemačke, Češke i Austrije.

Na Balkanu su moguće česte oluje?

Tropski talasi očekuju se i u Srbiji i na ostatku Balkanskog poluostrva, ali bi oni bili manje izraženi nego u već pomenutim područjima Evrope (zapadni i središnji delovi kontinenta).

U našem delu Evrope prema prognozi AccuWeather-a očekuju se česte oluje i letnje nepogode. Grmljavinske oluje bi najčešće pogađale Grčku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku.

Prognoza ze leto 2019 - Balkan (Izvor: AccuWeather)
Prognoza ze leto 2019 – Balkan (Izvor: AccuWeather / Neverin.hr)

Najjače oluje mogu dovesti do pojave tornada

“Ove oluje će doneti česte munje, poplave, olujni vetar i grad”, rekao je meteorolog AccuWeather-a Tyler Roys, uz napomenu kako najjače oluje mogu proizvesti i tornada. Najveća nevremena javljaće se tokom poslepodnevnih i večernjih časova.

Sezonske prognoze, naravno, nisu naročito pouzdane, međutim one iz godine u godine sve više napreduju. Iz našeg iskustva, prognoze AccuWeather-a pokazale su se kao dosta pouzdane, mada je naravno bilo i pogrešnih procena.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *