AccuWeather: Kišovotiji prvi deo proleća uz češće oluje, temperature iznad normale

Sezonska prognoza američkog meteorološkog servisa AccuWeather koji je predviđao sušniju i zimu topliju od proseka, pokazala se poprilično tačnom. Sezonske prognoze naravno ne treba uzimati “zdravo za gotovo”, međutim postoji pozitivan trend u njihovoj pouzdanosti. AccuWeather za predstojeće proleće predviđa padavine i temperature u granicama normale, odnosno malo iznad.

Prema meteorološkom kalendaru zima se završava već 1. marta, kada stiže proleće. Zato je sada možda idealno vreme da napravimo kratak osvrt kakve vremenske prilike treba očekivati tokom proleća, odnosno u periodu do kraja maja.

Za veći deo Evrope predviđa se da će prolećni period biti topliji i sušniji od proseka, uz česte sušne periode. Periodične oluje mogle bi biti nešto češće u području između Francuske i Poljske, tako da će područje Belgije i Holandije takođe biti u sektoru gde su moguće češće razorne oluje.

Očekuje se da se putanje ciklona sa Atlantika pomaknu dalje prema severu, što će pogodovati razvoju toplih anticiklona. AccuWeather predviđa najveća pozitivna temperaturna odstupanja na Pirinejskom poluostrvu, jugu Nemačke i Velike Britanije, kao i na dalekom severoistoku kontinenta.

Sezonska prognoza za proleće 2020

Na Balkanu vrednosti najbliže normali

Jedno od retkih područja Evrope na kojem se očekuju padavine u okviru ili malo iznad normale jeste Balkansko poluostrvo. Očekuje se da Sredozemni cikloni donesu lokalno obilnije količine padavina tokom marta i u prvom delu aprila meseca, što bi moglo usloviti lokalna izlivanja.

Ipak, na pomenutom području u proteklih pola godine, i duže, uglavnom je vladala suša, tako da će očekivane padavine dobro doći voćnim i ratarskim kulturama pred predstojeće leto.

U brdsko-planinskim predelima tokom marta može biti i obilnijih snežnih padavina, međutim u nizijama to neće biti slučaj. Nastavlja se trend vremena “zima bez zime”.

U drugom delu proleća, tačnije u drugom delu aprila, kao i tokom maja meseca, očekuje se period sušnijeg vremena uz pozitivna temperaturna odstupanja – navode u AccuWeather.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *