U protekla 24h u većem delu Vojvodine palo više od 25mm kiše, postoje mesta gde je palo i do 70mm

Obzirom da je kiše ponegde bilo i u petak uveče, ukupna akumulacija padavina ponegde i prevazilazi 70mm, dok tokom dejstva ovog ciklona uglavnom govorimo o količini između 20 i 80mm. Padavine konvektivnog porekla uslovile su neujednačenost padavina, ali je “dobru kišu” dobilo šire područje.

Talas jačih padavina koji je doneo i glavnicu ovih padavina pristigao je sa juga i jugoistoka sinoć oko 20 u delove južnog i srednjeg Banata, da bi se tokom večeri proširio na ostatak Vojvodine.

Prema zvaničnim merenjima na GMS u sklopu MOSS RHMZ Srbije, najviše kiše palo je u Zrenjaninu, i do 67mm i 4mm proteklog dana (71mm), dok je naša automatska meteorološka stanica sa drugačijim načinom resetovanja podataka (u ponoć) tokom subote zabeležila 41.4mm kiše, a od ponoći do jutros 29.6mm (71mm).

Padavine u protekla 24h (Ogimet.com)

U Beogradu je izmereno 54mm vodenog taloga, a potom slede Banatski Karlovac sa 33mm, i Novi Sad sa 25mm kada govorimo o Vojvodini. U ostatku zemlje najviše kiše palo je u Valjevu gde je izmereno 36mm, ali ovo su merenja samo sa glavnih stanica, koja su i najdostupnija. Iz dopunske mreže stanica, u Beogradu na Košutnjaku palo je 66mm kiše, u Inđiji 55m, a na RC Petrovac u Srbiji 65mm. Vranovina u opštini Novi Pazar je izmerila 66mm kiše, dok se u Osečenici kod Mionice akumuliralo 68mm vodenog taloga. U Tobi (kod Novre Crnje) se akumuliralo 64mm kiše.

mm je isto što i lit/m² (71mm = 71 lit/m²)

Mnogi postavljaju pitanje, više puta smo ponavljali, mm je isto što i l/m². Nema pretvaranja.

Narednih dana sve više sunca, uz moguću jutarnju maglu i dnevne maksimume do 28°C

U utorak ujutru sumaglica (horizontalna vidljivost <10km) će biti česta pojava, a ponegde se očekuje i pojava jutarnje magle. Dalje tokom dana biće malo do umereno oblačno vreme, sa dužim sunčanim intervalima.

Potom će u sredu i četvrtak biti pretežno sunčano i toplo vreme, uz svežija jutra, posebno u četvrtak. Jutarnje temperature kretaće se uglavnom između 13 i 16°C, a maksimalne dnevne u periodu utorak-četvrtak biće između 25 i 27°C.

Odmicanjem sedmice jačaće uticaj anticiklona na vreme kod nas GFS (tropicaltidbits.com)

Duvaće uglavnom umeren vetar istočnih smerova, koji će u četvrtak biti u slabljenju, a u petak u okretanju na severni.

Za vikend (30.09-01.10) prolazna promena vremena uz naoblačenje, i prema sadašnjim projekcijama ređu pojavu kratkotrajne kiše i pljuskova koji mogu biti praćeni grmljavinom. Dakle, padavine će biti lokalnog karaktera, i još uvek su upitne. Prvog dana oktobra došlo bi do manjeg pada temperatura, uz maksimume ispod 25°C. Više detalja pisaćemo u četvrtak, najkasnije petak.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *