REGION: Sledeće sedmice vrlo dinamično, u Vojvodini jak i olujni vetar

Uz priliv hladnije i vlažne vazdušne mase na sever Sredozemlja, očekuje se aktivacija sekundarnog ciklona negde u oblasti severnog Jadrana, a što će se dogoditi u ponedeljak krajem dana i u noći ka utorku. Obzirom na očekivanu dubinu ovog ciklona, u čijem centru će se vazdušni pritisak spustiti na <985hPa prema projekcijama numeričkih modela, u regionu se očekuju lokalno obilnije padavine i jak i olujni vetar.

Do srede (18.01) u večernjim časovima u delovima Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te Crne Gore, pašće i preko 150mm vodenog taloga, a najviše se projektuje u delovima Crne Gore i na samom severu Albanije, gde će pasti i preko 250mm za samo tri dana, lokalno. Kada govorimo o Srbiji, očekuje se znatno manje padavina, uglavnom do 30mm, ali treba imati u vidu da su ovo tek prve tendencije i rane najave. Moguća je pojava i pljuskova sa grmljavinom, obzirom da se očekuju i padavine konvektivnog porekla, a za sada je u centru pažnje za konvektivna dešavanja sreda.

Lokalno obilne padavine u regionu do srede veče prema većini modela (ICON DWD) – meteologix.com

Već u ponedeljak će duž primorja duvati jak i olujni ciklonalni jugo, a u Srbiji će početi da duva umeren južni i jugoistočni vetar, u Banatu na udare jak. U utorak će biti još vetrovitije, duž Jadrana često uz olujne i orkanske udare juga, a jak i olujni vetar južnog i jugozapadnog smera duvaće u većem delu BiH, Crne Gore i Srbije, naročito u planinskim oblastima. U Vojvodini će duvati jak, na udare olujni južni i jugoistočni vetar. U sredu će takođe u većem delu Srbije duvati umeren do jak jugozapadni vetar, u prvom delu dana još uvek sa udarima olujne jačine prvenstveno u planinama. Naravno, ovo su tek prve najave, dopunsku prognozu za celu Srbiju ćemo pisati u ponedeljak, a svakodnevno je poželjno pratiti našu trodnevnu prognozu vremena, kada se radi o Vojvodini.

Očekuje se da udari vetra budu najjači u utorak uveče (ECMWF) – meteologix.com

Kako ćemo se naći na prednjoj strani doline, odnosno u toplom sektoru ciklona, u ponedeljak i utorak će se dnevne temperature na području Vojvodine kretati oko i malo iznad 10°C, u sredu neretko i do 15°C koji više priliče martu, nego sredini januara.

Manje-više tokom ponedeljka, ali od utorka do petka (računajući i petak) se očekuje svakodnevna povremena kiša, a biće mogući čak i pljuskovi praćeni grmljavinom, što na kraju krajeva i nije veliko iznenađenje, obzirom na očekivane temperature za ovo doba godine. U višim delovima BiH i Hrvatske tokom čevrtka i petka (19-20 januar) može pasti 20-40cm snega, u delovima Crne Gore i severa Albanije preko pola metra, dok bi najlošije prošle planine u Srbiji sa do 20cm snega – govori se o vrednostima u petak uveče.

Od petka 20. januara treba računati i na prodor hladnije vazdušne mase, te je moguće da krajem sedmice konačno bude susnežice i snega i na području Vojvodine. Dakle, narednih 5 dana temperature u većem delu Srbije ostaju iznad proseka, dok će kod zapadnih komšija biti hladnije već od srede.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *