Stiže prvi TROPSKI TALAS uz maksimume do 34°C u nedelju, moguće i lokalne nestabilnosti

Astronomski nam leto još uvek nije stiglo, ali prema meteorološkom kalendaru (kojim se, naravno, i mi vodimo) jeste i to od 1. juna. To će nam vrlo brzo i potvrditi temperature narednih dana, koje će do kraja sedmice, a vrlo je moguće i početkom naredne, biti konstantno iznad 30°C u najtoplijem delu dana, uz ozbiljne šanse za prvu tropsku noć u ponedeljak 10. juna, a ponegde i u nedelju (Tmin >20°C).

U petak i subotu preovladavaće pretežno sunčano i veoma toplo vreme. U jutarnjim časovima biće uslova za kratkotrajnu sumaglicu ili čak i maglu, dok će danju biti pretežno sunčano i sve toplije.

U petak će se jutarnje temperature kretati između 16 i 18°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 31 do 33°C. Već u subotu, jutarnje temperature kretaće se između 17 i 19°C, a maksimalne dnevne od 32 do 33°C.

Drugog dana vikenda minimalne temperature kretaće se oko 20°C, a maksimalne dnevne od 32 do 34°C, a što bi lako mogao biti slučaj i u ponedeljak 10. juna. Dakle, osim dnevne vreline, ponegde se očekuje i tropska noć.

Narednih dana vetar uglavnom slab, ređe umeren, promenljivog smera, ali uglavnom iz pravca istoka i juga.

Sporadični pljuskovi praćeni grmljavinom mogući su u subotu i nedelju uveče, odnosno u noći između subote i nedelje, i zatim ponovo između nedelje i ponedeljka. Pad temperatura i osveženje treba očekivati od ponedeljka ili utorka, kada će se značajnije destabilizovati i atmosfera, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom na širem području.

Temperature se međutim neće spuštati mnogo ispod 30°C i osveženje neće potrajati. Po svoj prilici u nastavku juna često ćemo se družiti sa tropskim temperaturama, a više detalja o prolaznoj destabilizaciji i osveženju od ponedeljka, donosimo tokom subote ili nedelje.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *