Stabilno i (veoma) toplo do petka kada se očekuje nova promena

Narednih dana, sinoptički posmatrano, naše područje biće pod uticajem termobaričkog grebena (čiji je uticaj na vreme kod nas zapravo počeo danas), uz njegovo popuštanje od četvrtka. “Jezik” vrelog afričkog vazduha uputio se prema Balkanskom poluostrvu, i narednih dana očekuje nas svakim danom sve toplije, i izuzetno sparno vreme. Hitne službe mogle bi imati povećan obim posla! Nova promena naslućuje se od petka, mada bi se atmosfera mogla destabilizovati već u četvrtak, u okviru predfrontalnih nestabilnosti. Narednog vikenda bilo bi prijatno toplo vreme, uz zadržavanje nestabilne vazdušne mase, ali otom-potom.

Naredna tri dana očekuje nas gotovo ustaljen obrazac vremena. Biće pretežno sunčano, sve toplije, i vrlo sparno vreme nakon obilnih kiša u maju, i tokom prve polovine juna. Tokom dana će biti slabog do umerenog razvoja (kumuliformne) oblačnosti, usled intenzivnih isparavanja. Još u ponedeljak očekuje se svežije jutro, uz minimume između 14 i 16°C, dok će se u utorak i sredu jutarnje temperature kretati uglavnom između 16 i 19°C. Maksimalne temperature u ponedeljak će se kretati između 28 i 30°C, a u utorak i sredu između 30 i 32°C, odnosno do 33°C u sredu. Tokom svih ovih dana duvaće slab vetar promenljivog smera, uglavnom južni i jugoistočni. Zbog povećane relativne vlažnosti vazduha biće sparno, i subjektivni osećaj temperature u najtoplijem delu dana biće za oko 3-4°C viši. Dakle, u utorak oko 35°C, u sredu i više.

Kulminacija tropskog talasa očekuje se u petak (ECMWF) – tropicaltidbits.com

Četvrtak i petak biće najtopliji dani ovog toplotnog talasa, uz maksimume uglavnom između 32 i 34°C. Nije isključeno da ponegde bude izmereno i celih 35°C, o čemu ćemo svakako pisati u našoj trodnevnoj prognozi narednih dana. Subjektivni osećaj svakako će biti preko 35°C, biće sparno.

Promena (verovatno) u petak, uz mogućnost jakih oluja

U petak se očekuje promena vremena, nakon čega će uslediti pad temperatura, i znatno prijatnije temperature tokom predstojećeg vikenda, 24 i 25. juna. Pre toga, vrhunac tropskog talasa očekuje se upravo u petak. Još uvek je rano govoriti o tačnom vremenu ove promene, a od vremena nailaska hladnog fronta, zavisiće i sam intenzitet promene, odnosno grmljavinskih oluja. Kako stvari stoje, biće uslova za vremenske nepogode sa gradom i jakim i olujnim vetrom.

U danima vikenda maksimalne temperature neće prelaziti 30°C, a uz zadržavanje nestabilne vazdušne mase očekuje se sporadična pojava pljuskova sa grmljavinom.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 612

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *