Počinje letnje računanje vremena, noćas se pomeraju kazaljke

Letnje računanje vremena počinje tokom naredne noći ka nedelji, pomeranjem kazaljki jedan čas unapred. Dakle, noćas spavamo jedan sat kraće.

U noći ka nedelji, tačnije u 2 časa nakon ponoći, kazaljke treba pomeriti na 3 časa – saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

Letnje računanje vremena potrajaće do zadnjeg vikenda u oktobru, kada će ponovo početi zimsko računanje vremena. Čak 110 od 192 države koriste letnje računanje vremena, a među retkim izuzecima su Kina, Japan i mnoge afričke države – navodi se na sajtu RTS-a.

Za dve godine velika promena

Evropski parlament izglasao je 26. marta da se od 2021. godine ukine pomeranje kazaljki, koje se decenijama događalo dva puta godišnje.

Zemlje koje planiraju da za stalno ostanu na letnjem računanju vremena trebalo bi da pomere kazaljke poslednji put u martu 2021. godine, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podešavaće svoje satove poslednji put u oktobru 2021. godine.

Ipak, ova odluka dovela je do brojnih razilaženja, jer u skladu sa geografskim položajem zemalja ona neće biti jednako dobra.

Jedan od većih problema koji se mogu javiti, jeste svakako i standardizacija meteoroloških merenja odnosno poređenje meteoroloških merenja među državama.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *