Počinje letnje računanje vremena, noćas se pomeraju kazaljke

Letnje računanje vremena počinje tokom naredne noći ka nedelji, pomeranjem kazaljki jedan čas unapred. Dakle, noćas spavamo jedan sat kraće.

U noći ka nedelji, tačnije u 2 časa nakon ponoći, kazaljke treba pomeriti na 3 časa – saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

Letnje računanje vremena potrajaće do zadnjeg vikenda u oktobru, kada će ponovo početi zimsko računanje vremena. Čak 110 od 192 države koriste letnje računanje vremena, a među retkim izuzecima su Kina, Japan i mnoge afričke države – navodi se na sajtu RTS-a.

Za dve godine velika promena

Evropski parlament izglasao je 26. marta da se od 2021. godine ukine pomeranje kazaljki, koje se decenijama događalo dva puta godišnje.

Zemlje koje planiraju da za stalno ostanu na letnjem računanju vremena trebalo bi da pomere kazaljke poslednji put u martu 2021. godine, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podešavaće svoje satove poslednji put u oktobru 2021. godine.

Ipak, ova odluka dovela je do brojnih razilaženja, jer u skladu sa geografskim položajem zemalja ona neće biti jednako dobra.

Jedan od većih problema koji se mogu javiti, jeste svakako i standardizacija meteoroloških merenja odnosno poređenje meteoroloških merenja među državama.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *