Od danas možete pratiti i zagađenje vazduha na našim stranicama

Nakon unapređene mape padavina, i promenjene podloge na trodnevnoj prognozi (sada je topografska karta), od danas je na našem portalu uvedena nova funkcionalnost – možete pratiti zagađenje vazduha za svaku lokaciju za koju postoji naša automatska desetodnevna prognoza. Naravno, osim jedinstvenog spiska, postoji opcija pretrage na početnoj stranici portala, kao i na svakoj stranici za prikaz prognoze.

Prikaz kvaliteta vazduha nalazi se između sažetog prikaza desetodnevne prognoze za lokaciju i meteograma, dok se nakon meteograma kao i do sada prikazuje detaljna prognoza za narednih 10 dana, po satima. Obzirom da je u narednom periodu planirano dodavanje dodatnih lokacija za desetodnevnu prognozu (zbog jednog većeg projekta koji je u pripremi), blagovremeno će prikaz aktuelnog zagađenja vazduha biti dostupan za još lokacija!

Primer prikaza za Zrenjanin
Kako je koncipiran kvalitet vazduha (AQI)?

1 – Dobar (uživajte u aktivnostima na otvorenom)
2 – Prihvatljiv (uživajte u aktivnostima na otvorenom)
3 – Umeren (nezdrav za decu, starije i hronične bolesnike)
4 – Loš (opasan po zdravlje svih grupa, osetljivi mogu imati ozbiljnije posledice)
5 – Opasan (svi mogu imati ozbiljne posledice, koristiti maske)

Na indeks kvaliteta vazduha utiču PM2.5 i PM10 (čestice zagađivača od 2,5μm i 10μm), zatim ozon (O3), ugljen-monoksid (CO), azotni oksidi (NO i NO2), amonijak (NH3) i sumpor-dioksid (SO2). Postoji formula po kojoj se na kraju određuje indeks kvaliteta vazduha (AQI). Podaci o zagađenju ažuriraju se na 5 do 10 minuta.

Naravno, vazduh će češće biti zagađeniji u zimskom periodu godine u koji upravo ulazimo, te u stabilnim meteorološkim uslovima sa povišenim vazdušnim pritiskom i tišinom (bezvetricom), kao i kada je prisutna temperaturna inverzija. To ovih dana svakako nije slučaj, imamo neobično toplo, nestabilno, i vetrovito vreme za ovo doba godine, a kvalitet vazduha je najčešće prihvatljiv i umeren, dok smo retko imali priliku da vidimo dobar kvalitet vazduha, uprkos vremenskim uslovima koji bi trebalo pozitivno da utiču na njegov kvalitet.

Šta će biti kada zakoračimo malo dublje u zimu (?), ostaje da vidimo, ali da se pretpostaviti već sada.

Prikaz kvaliteta vazduha za Beograd 16:32 3.11
Prikaz kvaliteta vazduha za Niš 1625 3.11

Pored prikaza AQI broja, boje koja odgovara određenom indeksu odnosno kvalitetu vazduha, opisnom tekstu i emotikonu sa desne strane, možete i za svaki od parametara proveriti u kojoj zoni se nalazi, odnosno da li je u zoni dobrog i prihvatljivog, umerenog ili lošeg, ili pak opasnog. To možete učiniti ukoliko mišem pređete preko jednog od parametara, ili tapnete prstom na svom smartphone uređaju.

Prikaz na mobilnom telefonu

Uživajte u novoj funkcionalnosti na vašem omiljenom meteorološkom portalu, tokom zimskog perioda ćemo svakako imati prilike da vidimo svakakve brojke, a nadamo se da će u godinama koje dolaze te brojke biti manje, makar postepeno, obzirom da je donet “Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom”.

Takođe, ovde nećemo stati sa novitetima, i zapravo najveću novost koju ćemo pokrenuti treba očekivati u drugoj polovini novembra meseca. Za sada nećemo otkrivati puno detalja, ali će nam sigurno biti neophodno još zainteresovanih testera za novu funkcionalnost, pa će i o tome biti govora pre zvaničnog objavljivanja. Pratite naše informativne kanale, i budite u toku.

Ukoliko vam se dopada naš dobrovoljan rad, možete nas podržati na više načina DONACIJOM.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

2 komentara

  1. Umesto “PM čestice od 2.5μg/m3 i 10μg/m3” bi bilo ispravnije da piše “PM2.5 i PM10 (čestice zagađivača od 2,5μm i 10μm)”, jer 2.5 i 10 nisu koncentracije (μg/m³) nego veličina tih čestica.
    Pozdrav!

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *