Ciklon donosi ozbiljne snežne padavine brdsko-planinskim predelima Srbije, može li sneg uskoro očekivati i Vojvodina?

Ciklon koji će se u nastavku dana formirati u južnom Jadranu i koji će se preko Jonskog mora premeštati dalje brzo na istok, a potom i severoistok prema Crnom moru, doneće u subotu snežne padavine delovima zemlje. Najpre se u većem delu zemlje danas u drugom delu dana očekuje kiša, koja će u noći ka suboti preći u susnežicu i sneg. Očekuje se da se snežna granica tokom subote spusti na oko 300mnv.

Kada govorimo o Vojvodini, padavina će biti vrlo malo, uglavnom danas, i tokom predstojeće noći. Padavine će biti tek jedva merljive (do 2-3mm), dok će u nekim mestima ostati suvo vreme. Istovremeno, u predelima južno od Kragujevca u proseku se očekuje 20 do 40mm vodenog taloga do nedelje ujutru, a lokalno i više od 50mm. Glavnina padavina očekuje se u naredna 24 časa.

RHMZ je izdao upozorenje za obilnije padavine i sneg, aktiviran narandžasti meteo-alarm
(24/25. novembar)

Meteorološko upozorenje:
Danas posle podne i uveče velika količina padavina očekuje se u oblasti od zapadne i jugozapadne Srbije, preko Šumadije i Pomoravlјa do istoka zemlјe, a u toku noći ka suboti, kao i u subotu ujutro padavinska zona jačaće i širiće se dalјe ka jugu i jugoistoku Srbije uz prosečnu količinu padavina od 20 do 50 mm za 24 h, lokalno i više.

Hidrološko upozorenje:
Na Limu kod h.s. Prijepolјe vodostaj će biti u naredna 24 časa u umerenom porastu bez prevazilaženja granice vanredne odbrane od poplava. Na gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave sa pritokama vodostaji će biti u umerenom porastu tokom 24./25. novembra bez prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava. Na Mlavi, Peku, Crnom i Belom Timoku vodostaji će biti u umerenom porastu tokom 24./25. novembra sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima.

Do nedelje u jutarnjim časovima u planinskim predelima većeg dela zemlje očekuje se 20 do 40cm vlažnog snega, dok se u nizijama jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije istovremeno očekuje 5 do 10cm snega, a u brdskim predelima iznad 300mnv nešto više. Jasno je da će u planinskim oblastima, uglavnom južno od Kragujevca, biti snežnih nanosa i vejavice, obzirom na očekivan pojačan severozapadni vetar.

Slabljenje i postepen prestanak padavina očekuje se u subotu u večernjim časovima, kada će sneg još uvek padati na jugoistoku zemlje. U subotu će duvati umeren, a na udare i jak severozapadni vetar, a što će dodatno pojačati subjektivni osećaj hladnoće.

Lepršanje pahulja moguće u nedelju, jutarnji minusi

Kada govorimo o Vojvodini, drugog dana vikenda, poput subote, očekuje se promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, sa kraćim sunčanim periodima (koji će ipak biti svakako nešto duži u odnosu na subotu). Interesatno je da će iz oblaka kumulusne forme biti uslova za lokalne pljuskove susnežice i snega. Verovatnoća je mala, ali postojana. Pored uslova za pljuskove snega, treba istaći da će u nedelju duvati jak severozapadni vetar, naročito u poslepodnevnim časovima, a uveče će biti u slabljenju.

O pljuskovima snega

Pljuskovi snega retka su pojava na našem području. Dinamika nastanka pljuskovitih padavina u obliku snega gotovo je identična onoj kada nastaju pljuskovi praćeni grmljavinom u letnjem delu godine. Radi se o oblacima vertikalnog razvitka, Cumulus-ima i Cumulonimbus-ima. Ipak, obzirom da smo u hladnijem delu godine, ovi oblaci ne poseduju takvu “debljinu” (odnosno visinu) kao u letnjem delu godine, nisu ni približne snage, ali mogu izazvati pljuskovite padavine, pa čak i ređu pojavu grmljavine. Sa druge strane, dugotrajnija kiša ili sneg padaju iz slojaste oblačnosti, najčešće se radi o Nimbostratus-ima.

Dakle, ukoliko imamo situaciju sa nestabilnom vazdušnom masom u zimskom periodu godine, mogu se javiti pljuskovi snega. Treba još istaći da su oni u našim krajevima češći u periodu februar-april, te da se pljusak snega može javiti i kada je prizemna temperatura (T2m) oko 5°C.

U nedelju i ponedeljak u jutarnjim časovima temperature će biti ispod nule, a naročito u ponedeljak kada ponegde može biti zabeležen i umeren mraz. Detaljna trodnevna prognoza za Vojvodinu (subota/nedelja/ponedeljak), sa očekivanim minimalnim i maksimalnim temperaturama narednih dana dostupna je kao i uvek na stranici naše trodnevne prognoze za Vojvodinu i Beograd, i biće ažurirana tokom popodneva.

U nedelju će duvati jak severozapadni vetar, naročito tokom popodneva ; GFS model (Izvor: meteologix.com)

Novi ciklon u noći utorak na sredu može doneti simboličan sneg i Vojvodini?

Novi ciklon koji bi tokom utorka imao severniju putanju za razliku od ciklona koji će uticati na vreme u Srbiji tokom subote, mogao bi doneti prve pahulje (nakon onih eventualnih i sporadičnih u nedelju) i većem delu Vojvodine.

Najpre se u utorak tokom većeg dela dana očekuje značajnija količina kiše (već od samog jutra), na temperaturama koje će se kretati uglavnom između 3 i 5°C. U večernjim satima, kao i u noći ka sredi, padavine će već značajno oslabiti, ali se upravo tada očekuje dotok hladnije vazdušne mase. Tek pri kraju padavina, postojaće mogućnost da kiša pređe u susnežicu i sneg.

Ne očekuje se formiranje snežnog pokrivača, ili će postojati mogućnost tek za dekorativnu visinu snega oko 1cm u sredu ujutru u delovima Vojvodine. Još uvek je zaključke, pa ćemo se na ovu promenu svakako detaljnije fokusirati u nedelju uveče ili ponedeljak.

Topliji početak decembra, ali kratkotrajno

Nakon umerenog mraza u četvrtak ujutru na području Vojvodine, a u brdsko-planinskim predelima ostatka Srbije (sa snežnim pokrivačem na tlu) i jakim mrazom, u petak 1. decembra trebalo bi da usledi kratkotrajno otopljenje.

U petak i narednu subotu jutarnji mrazevi će izostati, a maksimalne temperature će se kretati oko 10°C. Više detalja u novoj srednjeročnoj prognozi koja verovatno sledi u ponedeljak.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 612

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *