SRBIJA: Nova promena sa kišom stiže unutar 48h, ima li svetla na kraju tunela?

Danas u većem delu zemlje preovladava malo do umereno oblačno i suvo vreme, nakon jutarnje kiše u istočnim i južnim predelima. Sutra će takođe biti suvo u većem delu zemlje uz sunčane intervale, dok će se od četvrtka jača oblačnost proširiti na veći deo zemlje, donoseći kišu, a ponegde i pljuskove sa grmljavinom, uz pad temperatura od četvrtka. Promenljivo vreme sa mestimičnom/povremenom kišom nastaviće se i u danima vikenda, a ima li nade da se uskoro ova duža epizoda sa padavinama prekine, pišemo u nastavku.

U Vojvodini, Beogradu, i delu zapadne Srbije ovog podneva preovladava pretežno sunčano i prijatno toplo vreme, doduše uz temperature ispod proseka za sredinu juna. U istočnoj i južnoj polovini zemlje oblaka je znatno više, ponegde i sa kišom.

U sredu se očekuju slične vremenske prilike, u većem delu zemlje biće malo do umereno oblačno vreme sa sunčanim intervalima, i uglavnom suvo. U južnim krajevima zemlje, preciznije južno od linije Užice – Kragujevac – Niš, u poslepodnevnim i večernjim časovima očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom.

Na području Vojvodine biće suvo, uz sunčane intervale. Jutarnje temperature kretaće se između 9 i 11°C, što je vrlo hladno jutro za ovo doba godine, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 23 do 25°C. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar.

U četvrtak i petak bićemo pod uticajem novog ciklona (prednja strana doline), koji se iz oblasti Pirineja premešta preko Sredozemlja ka našim krajevima, i doneće nam vlažnu i nestabilnu vazdušnu masu. Istovremeno, ciklon iznad istočne Evrope ka nama će usmeriti novu količinu hladnijeg vazduha.

Ciklon koji će uticati na vreme od četvrtka prema ECMWF modelu – položaj u petak (Source: tropicaltidbits.com)

Tokom četvrtka u većem delu zemlje akumuliraće se 15 do 30mm kiše, ali ovoga puta na širem području, dok će ponegde padavinski totali biti i oko 50mm. Manje padavina očekuje se u Vojvodini, naročito severno od linije Novi Sad – Zrenjanin, gde će pasti zaista malo kiše tokom četvrtka (na severu Bačke će biti mesta sa svega par kapi). U petak se očekuju slične vremenske prilike, ali ovog puta uz nešto više kiše i na području većeg dela Vojvodine. Ponovo će najmanje padavina biti na severu Bačke.

Zbirno, tokom četvrtka i petka, u većem delu zemlje akumuliraće se 30 do 50mm kiše, međutim postojaće lokacije i sa 100mm vodenog taloga. U Vojvodini će pasti uglavnom između 10 i 20mm kiše, na jugu Srema i Banata ponegde do 30mm, a na severu Vojvodin često i ispod 10mm. Naravno, nije moguće precizno odrediti količinu padavina, obzirom da se očekuju i sporadični konvektivni procesi (pljuskovi), ali će ovog puta značajni udeo imati i slojasta oblačnost.

Model visoke rezolucije 4×4 obilnije padavine lokalno već tokom srede uveče i četvrtka (Source: meteologix.com)

Maksimalne temperature tokom četvrtka i petka u Vojvodini kretaće se između svega 18°C i 22°C, toplije će biti na severu, a svežije na jugu Vojvodine (gde će i padavina biti više). Ovakve maksimalne temperature više priliče drugoj polovini aprila, nego sredini juna.

U danima vikenda, 17 i 18. juna, duvaće pojačan severozapadni vetar. Zadržaće se znatna količina oblaka iznad našeg područja, uz mestimičnu kišu i pljuskove, ponovo češće u predelima južno od Save i Dunava, odnosno istočno od Velike Morave (južna i istočna polovina zemlje). Jasno je da će za 4 dana, do kraja sedmice, tu ponegde biti padavinskih totala i preko 100mm, na šta ukazuje trenutni prognostički materijal. Nema sumnje da će ovo izazvati ozbiljan porostaja na srednjim i većim vodotocima većeg dela zemlje, posebno centralne, južne i istočne Srbije.

Poslednja dekada juna sunčanija i toplija?

Srednjoročni proračuni globalnih numeričkih modela ukazuju porast vazdušnog pritiska iznad našeg regiona oko 20. juna, uz širenje grebena anticiklona. Na to ukazuje sve više članova ansambla globalnih numeričkih modela, ali i njigovi glavni izlazi. To svakako znači da bi tokom većeg dela treće dekade trebali imati stabilnije i toplije vreme.

Multimodel za 22.06 – prve tridesetke za 10-ak dana? (Source: meteologix.com)

Nakon svežijeg vremena koje se očekuje narednih dana u većem delu zemlje, sve je izvesnije da ćemo iza 20-og juna meriti prve tridesetice. I biće to jedan od najkasnijih datuma prve tridesetice u jednoj godini za veći deo zemlje.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 612

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *