Vrhunac meteorske kiše Perseida u noći između subote i nedelje (12-13.08). Hoće li nebo biti vedro?

Avgust je jedan od najuzbudljivijih perioda godine kada je reč o nebeskim događajima, jer nebo na severnoj hemisferi tada “posećuje” čuveni meteorski pljusak “Perseida”. Vrhunac aktivnosti ovog roja, predviđen je za atkeulni vikend – 12. i 13. avgust, kada bi ljubitelji astronomije mogli da očekuju pravi spektakl – više od stotinu meteora po satu. Ove godine očekuje se pretežno vedra do potpuno vedra noć i Vojvodini, pa će posmatranje meteorske kiše svakako biti moguće, a poželjno je da to činite izvan gradova, odnosno što dalje od svetlosnog zagađenja.

Prošle godine užitak je pokvario pun mesec, koji je zbog osvetljenosti noćnog neba “Perseide” na njihovom vrhuncu učinio praktično nevidljvim. Međutim, ovog puta će, piše Space, mesec biti svega oko deset procenata osvetljen. Drugim rečima, ako uspete da pronađete neko mesto u kom nema svetlosnog zagađenja, ni oblaka, meteorski pljusak moći ćete da doživite u potpunosti.

Iskusni posmatrači nebeskih događaja, savetuju svima onima koji odluče da “love” “Perseide”, da barem trideset minuta posmatraju nebo i da u međuvremenu ne gledaju u telefon ili druge izvore svetlosti, kako bi im se oči prilagodile posmatranju sićušnih svetlosti na nebu.

Meteorska kiša inače traje od 14. jula do 24. avgusta, tako da je njeno praćenje već moguće, i biće moguće još 10-ak dana. Ipak, ubedljivo najbolji uslovi (najveća frekvencija) očekuju se upravo u noći između subote i nedelje.

Deo teksta preuzet je o Space.com i EuroNews

Pretežno vedra noć, sve toplije narednih dana

Tokom noći subota na nedelju očekuje se pretežno vedro, a vrlo verovatno i potpuno vedro vreme, tako da će meteorološki uslovi biti povoljni za posmatranje ove astronomske pojave.

Narednih dana očekuje nas stabilno, pretežno sunčano vreme, uz sve više temperature uz dana i dan. Za naredna tri dana dostupna je ažurirana trodnevna prognoza. Tokom naredne sedmice maksimalne temperature kretaće se uglavnom između 32 i 34°C, biće veoma toplo, a tokom vikenda 19-20. avgust vrlo lako bi živa u termometrima mogla i prelaziti 35°C. O tome više detalja u nedelju, ili ponedeljak.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 611

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *