Svetski meteorološki dan 2023: Budućnost vremena, klime i voda kroz generacije

Ove godine obeležava se 150. godina od osnivanja WMO (World Meteorological Organization), a fokus je na klimatskim promenama i njihovom ublažavanju.

Živimo na međusobno povezanoj planeti. Delimo jednu Zemlju, sa jednom atmosferom i jednim okeanom.

Naše vreme, klima i ciklus vode ne poznaju nacionalne ili političke granice. Međunarodna saradnja je neophodna. Ova filozofija pokreće rad svetske meteorološke zajednice od 1873. godine i vodiće nas dok prevodimo nauku u usluge za društvo za sadašnje i buduće generacije.

Svetski meteorološki dan 2023. održava se tokom 150. godišnjice WMO, uz isticanje prošlih dostignuća, sadašnji napredak i budući potencijal – od telegrafa iz kasnog 19. veka, do superračunara i svemirske tehnologije.

Tokom ovog vremena, nacionalne meteorološke i hidrološke službe radile su non-stop na prikupljanju i standardizaciji podataka koji podupiru vremenske prognoze, koje sada uzimamo zdravo za gotovo. Istorija razmene podataka SMO je izuzetna priča o naučnoj viziji, tehnološkom razvoju i pre svega, o jedinstvenom sistemu saradnje koji služi društvu.

Godišnjica takođe služi kao podsetnik na našu promenljivu klimu. Međunarodna meteorološka organizacija – prethodnica Svetske meteorološke organizacije – osnovana je 1873. godine, u eri kada je zagađenje industrijskim i ljudskim aktivnostima bilo na početku.

Kao rezultat gasova staklene bašte koji zadržavaju toplotu, prosečna globalna temperatura je danas viša za više od 1°C u odnosu na pre 150 godina. Naše vreme je ekstremnije, naš okean je topliji i kiseliji, nivo mora je porastao, a glečeri i led se tope. Brzina promena se ubrzava. Sada nam je potrebna hitna akcija kako bismo smanjili emisije i osigurali da buduće generacije mogu preživeti i napredovati na našoj planeti.

Dobra vest je da su brzi naučni i tehnološki napredak uveliko poboljšali tačnost vremenske prognoze i ranih upozorenja koja spašavaju živote. Važni podaci se razmenjuju slobodnije među širom zajednicom nego ikada ranije, a tu su i novi alati uključujući mašinsko učenje i umjetnu inteligenciju.

Ostvaren je značajan napredak u praćenju, simulaciji i projektovanju globalne klime kako bi se podržalo donošenje odluka. Naše vreme, klima i ciklus vode, biće drugačiji u budućnosti nego u prošlosti. Vremenske, klimatske i hidrološke usluge pomoći će nam da se uhvatimo u koštac s povezanim izazovima i iskoristimo prilike.

Vojvodini kao poljoprivrednom području potrebna snažnija mreža

Svi znamo da je Vojvodina velika žitnica i poljoprivredno područje koje snabdeva hranom Srbiju, ali i druge zemlje Evrope. Vojvodini je tako potrebna snažnija mreža meteoroloških stanica u odnosu na onu koju danas poseduje. U protekloj deceniji ugašen je veliki broj klimatoloških i padavinskih stanica na području Vojvodine, a ugašene su noćne smene na glavnim meteorološkim stanicama u Zrenjaninu i Kikindi.

Postoje sporadične automatske meteorološke stanice, uglavnom u privatnom vlasništvu, ili u vlasništvu poljoprivrednih stručnih službi, čiji podaci nisu lako dostupni na jednom mestu i sa jedinstvenom prezentacijom podataka – što bi bilo poželjno.

U narednim godinama očekuju nas nove letnje vrućine i nove letnje suše, ali to ne znači da nećemo imati oluje, koje će možda biti čak i jače nego što su bile nekada. U svrhu praćenja i analize ovih promena, ali i za potrebe nowcasting prognoze (prognoza neposrednog razvoja vremena) – potrebna nam je gušća i pre svega jedinstvena mreža AMS sa panoramskim kamerama i drugim daljinskim merenjima, za šta će se VojvodinaMeteo zalagati u narednom periodu. Naš sledeći doprinos biće vidljiv već tokom leta, a reč je o novim prognostičkim mapama.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *