Meteo robot (VMBot) je naš novi projekat, odgovaraće na poruke na Facebook stranici

U situacijama kada je vreme vrlo dinamično, u slučaju velikog snega i pojave ledene kiše zimi, ili grmljavinskih oluja u letnjem periodu godine, u inbox naše Facebook stranice pristiže zaista ogroman broj poruka. Čak i kada je vreme stabilno, umeju da stižu vrlo slična pitanja “Kakvo se vreme očekuje sutra?” – zbog toga smo se odlučili na jednu inovaciju, i razvili sopstvenog ChatBot-a (pod imenom VMBot) koji će odgovarati na većinu pristiglih pitanja i izlaziti u susret našim pratiocima.

VMBot razvijan je u proteklih mesec dana, i koristi veštačku inteligenciju (AI) kako bi našim pratiocima davao što bolje i preciznije odgovore na postavljena pitanja.

Ipak, treba istaći da je ovo tek prva verzija našeg ChatBot-a, i da postoji dosta prostora za greške u njegovom radu. Uz pomoć ugrađene veštačke inteligencije, bot će vremenom napredovati i učiti iz prepiske sa našim pratiocima. Samim tim, očekuje se da će vremenom njegovi odgovori biti bolji i precizniji.

Za sada, VMBot je u stanju da odgovara na poruke o očekivanim vremenskim prilikama (prognozi vremena), u stanju je da prepozna traženi dan u sedmici ili datum (napisan u sledećem formatu: datum brojem, a mesec imenom, dakle: 27.jul), da prepozna lokaciju za koju je prognoza tražena – i da vas uputi na stranicu na portalu, a u slučaju da ta lokacija ne postoji među lokacijama za koje nudimo prognozu – ponudiće vam drugu najbližu lokaciju.

Takođe, u stanju je da prepozna da ste poslali fotografiju, i da Vas uputi na dalje korake, kako bi vaša fotografija bila eventualno objavljena. U stanju je i da odgovara i na još neka pitanja, a vremenom će se spisak pitanja na koje će VMBot znati da odgovori uvećavati.

VMBot je projekat koji ćemo dalje razvijati u budućnosti, pa je tako već predviđeno da će pored odgovaranja na pristigle fotografije, pitanja o vremenskoj prognozi, aktuelnim radarskim i satelitskim slikama, u budućnosti moći da pruža odgovore i o aktuelnim vremenskim prilikama, i izmerenim parametrima u okviru planirane mreže automatskih meteoroloških stanica, koja je inače naš sledeći projekat – ujedno možda i najveći do sada.

VMBot pušten je u operativnu funkciju od danas 28. jula, i on će sa nekoliko VojvodinaMeteo servera komunicirati po potrebi sa našim pratiocima, uz balansiranje opterećenja, tako da nikad neće biti preopterećen. Pogledajte primer prepiske sa VMBot-om:

Ukoliko želite da pomognete naš rad i ubrzate razvoj projekata, možete nas podržati proizvoljnom donacijom putem PayPal-a, ili postati naš patron na servisu Petreon (i tako mesečno donirati određen iznos, i time dobiti dodatne mogućnosti).

Napominjemo da bi u početku trebalo imati više razumevanja za eventualne greške ChatBot-a, ali da će uz dodatno unapređivanje u narednom periodu i uz pomoć veštačke inteligencije njegovi odgovori biti sve bolji i tačniji.

Naravno, naši pratioci i dalje će moći da komuniciraju sa urednicima VojvodinaMeteo, koji će se po potrebi javljati i odgovarati na poruke.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

2 komentara

    • Vesna, hvala puno na lepim rečima i podršci. Ima tu još dosta prostora za unapređenje, svesni smo toga, ali verujemo da će kroz par meseci finog podešavanja sve funkcionisati optimalno.

      I naravno, ne stajemo tu, novi projekat je već u pripremi, verovatno najveći do sada, i nadamo se realizaciji u narednih 6 meseci 🙂 Veliki pozdrav za Vas!

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *