DHMZ pustio u rad novi radar u Gradištu, mi pokrećemo Viber kanal za brze informacije

Državni hidrometeorološki Zavod Hrvatske postavio je novi meteorološki radar u opštini Gradište, u Slavoniji. Reč je o vrlo modernom Vaisala radaru, konkretno WRM200. Radar je postavljen u sklopu METMONIC projekta modernizacije meteorološke osmatračke mreže u Republici Hrvatskoj. Prema informacijama do kojih smo došli, biće postavljeno 6 ovakvih radara u Hrvatskoj, ali je za nas u Vojvodini najznačajniji ovaj o kojem pišemo. Nakon puštanja u rad redizajnirane verzije VojvodinaMeteo, od danas, mesec dana kasnije, biće u funkciji i naš Viber kanal za obaveštenja.

Reč je o dvopolarizacionom C band radaru koji koristi magnetronski transmitter (VMC-2033A). Radni domet radara je preko 300km u radijusu, ali će operativno slika biti javno dostupna za 250km. Osim napredne tehnologije za preciznije skeniranje padavina tečnog i čvrstog agregatnog stanja, ovaj radar se izdvaja i po tome što će slika sa njega biti javno dostupna na svakih 5 minuta. Novim radarom može se bolje klasifikovati vrsta padavina, ali i odrediti radijalna brzina kretanja objekta u odnosu na radar, što obezbeđuje informacije o brzinama i pravcu kretanja vazdušnih masa po horizontalnom smeru i po visini.

Novu radarsku sliku možete pogledati na službenim stranicama DHMZ Hrvatske, ali i na našoj stranici sa zbirnim radarskim slikama.

Novi radar u Gradištu – radarski vedro 17.2

Ovaj radar pokriva celu Vojvodinu, gotovo 50% Mađarske, te krajnji zapad Rumunije. Za nas je vrlo značajno i to što pokriva najveći deo Bosne i Hercegovine (preko 85% teritorije), te zapadnu, jugozapadnu i centralnu Srbiju. Nema sumnje da će ova novost dati određen doprinos u praćenju vremenskih prilika i na teritorije Vojvodine i ostatka Srbije, i dati svoj doprinos u kratkoročnim, nowcasting prognozama. Jedva čekamo prvu konkretniju kišu u našim krajevima, a potom i letnje oluje, pa da vidimo radar najnovije tehnologije na delu.

Pokrenuli smo Viber kanal

U okviru popularne telekomunikacione aplikacije Viber pokrenuli smo naš kanal, koji će služiti za povremeno obaveštenje pratilaca o novim aktuelnostima našeg rada, a pre svega aktuelnih i očekivanih vremenskih prilika u Vojvodini, ali i šire. Obaveštenja ćemo slati povremeno, najčešće 2 puta nedeljno, a u slučaju nekih opasnih meteoroloških pojava (što je kod nas svakako retko) po potrebi i češće.

VojvodinaMeteo trudi se na uspostavljanju što više kanala komunikacije sa svojim pratiocima, kako niko ne bi ostao uskraćen za sveže i kvalitetne informacije. Možete se pridružiti klikom na dugme ispod, i pozvati svoje prijatelje da se pridruže praćenju kanala. Prisustvo je anonimno, odnosno komentarisanje, kao i slanje privatnih poruka nije moguće. Ne radi se o Viber grupi.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

2 komentara

  1. Dobro veče, mogu samo pohvale da napišem…. Ja sam jako zadovoljna i pratim sve što napišete i sve je ok. Imala bi jednu molbu što se tiče Novog Sada naravno zato što tu živim 😘, kada najavljujete neke vetrove olujne jačine ako je ikako moguće da napišete koliko dugo će to da traje i koliko jako će biti nevreme 🥴. Jako se toga bojim, a Vama svaka čast kad idete baš na ta mesta da uhvatite sliku. 🙏🙏🙏 ❤️❤️❤️ Veliki pozdrav iz Novog Sada

    • Draga Veronika, hvala na lepim rečima! 🙂 Potrudićemo se da uvažimo Vaše sugestije. Predlažemo da paralelno pratite i desetodnevnu prognozu za Novi Sad, zajedno sa našom tekstualnom <3

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *