Prvomajski praznici bez kiše u Vojvodini, ali uz pojačan jugoistočni vetar

Naše područje će do srede 4. maja biti pod uticajem visinskog ciklona koji će delovima Srbije donositi lokalne nestabilnosti uz sporadične pljuskove sa grmljavinom, dok će u Vojvodini narednih dana iako uz dosta oblaka biti uglavnom suvo, ali vetrovito vreme. Pred nama je generalno period promenljivog vremena, uz čestu smenu oblačnih i sunčanih intervala i povremene pljuskove, ali bez značajnijih padavina. Govorimo o početku maja.

Večeras i tokom predstojeće noći na području Vojvodine biće pretežno vedro do umereno oblačno i suvo vreme, uz jugoistočni vetar koji će biti u postepenom jačanju. Jutarnje temperature će se u nedelju kretati između 7 i 9°C, a maksimalne dnevne od 21 do 23°C. U nedelju tokom dana će biti promenljivo oblačno i suvo vreme uz duže sunčane intervale. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata na udare i olujne jačine. Očekivane temperature su u okvirima proseka za početak maja.

Prvi (i drugi) maj u znaku pojačanog jugoistočnog vetra (GFS)

U ponedeljak vreme bez bitnije promene. Ukoliko planirate piknik u prirodi, očekuju vas uslovi slični onima u nedelju. To znači promenljivo oblačno i za ovo doba godine prijatno toplo vreme, uz smenu oblačnih i sunčanih intervala, ali će opšti utisak (značajno) kvariti pojačan jugoistočni vetar. Minimalne temperature će biti u intervalu od 8 do 11°C, a maksimalne dnevne od 20 do 22°C. Duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, na jugu Banata povremeno sa udarima olujne jačine.

Naredni period – uglavnom suvo, ali ne i potpuno stabilno

Tokom većeg dela naredne sedmice biće promenljivo i nestabilno vreme, sa gotovo svakodnevnim, makar marginalnim – uslovima za lokalne pljuskove, ali isto tako možemo reći i bez konkretnijih padavina na širem području. Dakle, u većini mesta će ostati suvo vreme, barem kada govorimo o periodu do petka 6. maja.

Prijatne prolećne temperature u regionu (GFS)

Sa jačanjem anticiklonalnog polja iznad našeg regiona, od utorka se očekuje i slabljenje jugoistočnog vetra. Do četvrtka 5. maja dnevne temperature kretaće se uglavnom između 20 i 23°C, dok bi u četvrtak maksimalne temperature ponegde dostizale 25°C. Jutarnje temperature kretaće se uglavnom oko 10°C.

U ostatku Srbije, a naročito u brdskim i planinskim predelima, u narednom periodu očekuje se češća pojava pljuskova sa grmljavinom, kako u nedelju i ponedeljak, tako i u daljem periodu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *