Do nedelje povremena kiša i grmljavina uz sparno vreme

Narednih dana na području Vojvodine će biti nestabilno i sparno vreme, uz čestu pojavu kiše, i pljuskova sa grmljavinom. Ovakvo vreme zadržava se do nedelje, 12. juna, kada bi trebala da usledi stabilizacija. Više padavina očekuje se u Sremu i Bačkoj, a manje u Banatu. Dakle, češće nestabilnosti očekuju se bliže granici sa Hrvatskom, a manje duž granice sa Rumunijom. Tokom ovog perioda biće sparno, a sutra i za vikend i vetrovito.

U četvrtak će preovladavati promenljivo oblačno i nestabilno vreme. Dok će pre podne uglavnom biti suvo, uz tek sporadičnu pojavu kiše, tokom popodneva i večeri biće nestabilno uz češću pojavu kiše, i pljuskova sa grmljavinom. Češće nestabilnosti očekuju se u zapadnoj polovini Vojvodine. Duvaće umeren jugoistočni vetar, u večernjim satima u okretanju na severni i severozapadni. Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 16°C, a maksimalne dnevne od 25 do 28°C.

U petak vreme bez bitnije promene. Biće umereno do potpuno oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Kiše i pljuskova sa grmljavinom biće već u prvom delu dana, ali će biti češći popodne i uveče. Takođe, za razliku od četvrtka, češća pojava padavina očekuje se i na području Banata. Duvaće uglavnom umeren vetar, severnih smerova. Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 17°C, a maksimalne dnevne od 25 do 28°C.

U Vojvodini će petak biti nestabilniji od četvrtka (ICON) – meteologix.com

U subotu bi već atmosfera iznad Vojvodine bila nešto mirnija, uz suve jutarnje i prepodnevne časove. Poslepodne bi bilo uslova za pojavu pljuskova i grmljavine. Jutarnje i maksimalne temperature neće se bitnije menjati u odnosu na petak. Duvaće umeren vetar, severnih smerova.

U nedelju bi već bilo dužih sunčanih intervala uz stabilno vreme, i manji porast temperatura, te bi živa u termometrima u najtoplijem delu dana dostizala 29°C, ako ne i 30°C. Takođe će duvati umeren vetar severnih smerova.

Na jugu i zapadu Srbije znatno više kiše

Na širem području zapadne i južne Srbije u narednih nekoliko dana akumuliraće se 50 – 70mm vodenog taloga, a lokalno će ta količina premašiti i 100mm! U Vojvodini se, poređenja radi, očekuje uglavnom 20 do 40mm kiše narednih dana.

Naravno, kako će padavine biti lokalnog karaktera, i još uz sporo strujanje (premeštanje) oblaka, količina padavina zapravo će se značajno razlikovati i unutar iste opštine, a kamoli dela zemlje! Zbog lokalno obimnijih padavina, u zapadnoj i južnoj polovini zemlje čak nije isključeno lokalno izlivanje manjih bujičnih vodotoka.

U petak i za dane vikenda, uz češću pojavu padavina, u predelima južno od Save i Dunava, očekuju se i nekoliko stepeni niže temperature tokom dana.

Moguća i okvirna količina padavina do nedelje uveče (ECMWF) – meteologix.com

Kao i u Vojvodini, i u ostatku Srbije tokom petka se očekuje inteziviranje padavina, s’ tim što će atmosfera u ovom delu zemlje biti vrlo nestabilna i tokom subote, dok se u Vojvodini očekuje postepena stabilizacija.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *