Danas i sutra u prvom delu dana povremena kiša, stižu i niže temperature uz mraz u četvrtak i petak

Danas do kraja dana očekuje se jače naoblačenje koje će se sa severa i zapada Vojvodine proširiti i na ostale krajeve, uslovljavajući povremenu kišu slabog i umerenog intenziteta. Kiše će mestimično biti i u sredu u prvom delu dana, uglavnom u južnijim delovima Vojvodine, a severni i severoistočni vetar biće u pojačanju. Potom će u četvrtak i petak uslediti slab prizemni mraz.

Tokom poslepodnevnih i večernjih časova očekuje se povremena kiša, međutim značajnije padavine očekuju se od linije Novi Sad – Zrenjanin, dok će severno od ovih mesta padavine biti simbolične. Najmanje kiše očekuje se na istoku i severoistoku Bačke i Banata. U proseku, pašće 10 do 15mm vodenog taloga danas i sutra u prvom delu dana, a u pomenutim predelima manje. Maksimalne temperature danas će se kretati između 9 i 13°C – najtoplije će biti na jugoistoku Banata.

Potpuni prestanak padavina očekuje se u sredu sredinom dana. Tokom srede će duvati umeren, kratkotrajno na udare i jak severni i severoistočni vetar, što će pojačati subjektivni osećaj hladnoće. Jutarnje temperature u sredu će se kretati od 6 do 7°C, a maksimalne dnevne od 9 do 10°C. Temperature će biti prilično ujednačene usled značajnijeg prisustva oblaka.

Slab mraz u četvrtak i petak

Od četvrtka se očekuje još hladnije vreme, uz temperature, a tokom vikenda moguće čak i ispod normale za III dekadu novembra. Preovladavaće promenljivo oblačno vreme, bez padavina, i sa sunčanim (vedrim) intervalima. Očekuje se da se tokom ova dva jutra temperature kreću između -2 i 0°C, ali nije isključeno da ponegde budu i niže. U petak u drugom delu dana već su moguće nove padavine, u vidu slabije kiše, uglavnom ponovo u južnim delovima Vojvodine. Maksimalne temperature tokom ova dva dana kretaće se uglavnom između 6 i 8°C.

Dodatna količina hladnijeg vazduha stiže tokom vikenda prema ECMWF modelu (Source: tropicaltidbits.com)

Tokom vikenda i u nizijama dela zemlje moguća susnežica

Hladno vreme zadržaće se i tokom narednog vikenda, ali ćemo više detalja o očekivanim vremenskim prilikama za vikend objaviti verovatno tokom petka. U delovima zemlje biće uslova za pojavu susnežice, dok će u brdsko-planinskim predelima biti i snega. Dok će tokom vikenda u Vojvodini biti uglavnom suvo, ili sa malo padavina (u formi kiše), značajnije padavine, naročito u subotu, moguće su na jugu i istoku zemlje, gde bi se moglo nakupiti i više od 30mm vodenog taloga za 24 sata.

U subotu i nedelju duvaće umeren i jak severozapadni vetar koji će dodatno pojačati subjektivni osećaj hladnoće.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *