Bez jačeg zahlađenja i konkretnijih padavina i u narednih 7 dana, česta košava

Do značajnijih promena vremenskih prilika po svemu sudeći neće doći ni u narednih nedelju dana, odnosno do narednog petka. Period do 9. novembra obeležiće visoke temperature za ovo doba godine, posebno u naredna dva dana, očekuje se česta smena oblačnih i sunčanih intervala, uz moguće samo simbolične padavine, a često ćemo se družiti i sa košavom, koja bi mogla biti najjača tokom nedelje i ponedeljka, i zatim ponovo u sredu.

Za vikend promenljivo oblačno i toplo

U danima predstojećeg vikenda treba očekivati promenljivo oblačno i uglavnom suvo vreme, sa intervalima sunčanog vremena, kojih bi trebalo biti više drugog dana vikenda. Kiša se ne očekuje, ali ne treba da iznenadi ako ponegde bude slabe kratkotrajne kiše, posebno u subotu. Ništa vredno pomena.

Maksimalne temperature u regionu sutra (ARW)
Maksimalne temperature u regionu sutra (ARW)

Duvaće uglavnom umeren jugoistočni vetar, na jugu Banata u subotu povremeno jak, dok će u nedelju uz dalje inteziviranje košave biti jakog vetra u Banatu, a na udare ponegde i olujne jačine. U subotu će se minimalne temperature kretati između 13 i 15°C, a maksimalne dnevne od 23 do 25°C. Drugog dana vikenda jutarnje temperature kretaće se između 10 i 13°C, a maksimalne dnevne od 21 do 23°C.

Od ponedeljka tek malo primerenije temperature

Od ponedeljka treba očekivati blag priliv hladnijeg vazduha sa istoka na naše područje, pa će uz tek manji pad temperatura one biti nešto primerenije dobu godine, ali i dalje iznad prosečnih vrednosti za prvu dekadu novembra. Tokom prva tri dana naredne sedmice treba očekivati većinom malo do umereno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima, i bez uslova za padavine.

U ponedeljak će duvati umeren do jak jugoistočni vetar, u Banatu ponegde i uz udare olujne jačine, dok se u utorak očekuje slabljenje jugoistočnog vetra. Dok će se jutarnje temperature kretati uglavnom oko 10°C, maksimalne dnevne tokom prva tri dana naredne sedmice kretaće se uglavnom između 18 i 21°C.

Temperature u okviru normale možda oko 10. novembra

Prema aktuelnim proračunima numeričkih modela temperature bi mogle da se vrate u okvire normale tek krajem prve, odnosno početkom druge dekade novembra. Aktuelni proračuni idu u pravcu formiranja snažnog anticiklona daleko na istoku, na području Rusije, a čija bi periferija, odnosno greben ovog anticiklona uticao i na vreme u našim krajevima. Pre toga bi na zapadu Evrope moglo doći do formiranja kratkotrajnog anticiklona, narednog četvrtka, što će dodatno pomoći pad temperatura u našim krajevima.

Razvijen anticiklon na dalekom Istoku narednog vikenda (GFS)
Razvijen anticiklon na dalekom Istoku narednog vikenda (GFS)

U petak i narednog vikenda maksimalne temperature kretaće se oko 15°C, što je već primerenije dobu godine u odnosu na temperature koje nas očekuju do tada, ali jasno je da nam ni takav raspored baričkih sistema ne može doneti pravi zimski udar i ozbiljnije zahlađenje. Samim tim, veća je šansa da jutarnji mrazevi i prve pahulje izostanu u prvoj polovini novembra.

Za sada, konkretnijih padavina nema na vidiku tokom prve polovine novembra.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *