U utorak sneg u delovima Vojvodine i ostatka Srbije, od srede preti jutarnji mraz

U ponedeljak će preovladavati pretežno do potpuno oblačno, ali uglavnom suvo vreme. Mestimično će biti malo kiše, uglavnom u prvom delu dana i kasno uveče. Utorak će proći u znaku susnežice i snega, a više padavina biće na jugoistoku Vojvodine, dok će na severozapadu biti uglavnom suvo. Malo susnežice i snega može biti i tokom srede, dok će u nastavku nedelje biti promenljivo oblačno uz sunčane intervale, povremene slabe padavine, i uz mogućnost za jutarnji mraz u četvrtak i petak.

Vreme će tokom predstojeće sedmice biti promenljivo i dinamično, a što će podrazumevati i neophodnost za konstantnim ažuriranjem prognoze, kako bi se bolje definisali detalji po danima.

U ponedeljak tokom dana imaćemo advekciju hladnog vazduha na naše područje, dok će se nad Tirenskim morem razvijati ciklon čiji će se centar uz jačanje prebacivati ka Jonskom, a zatim i ka Crnom moru. Upravo taj ciklon uticaće na vreme kod nas tokom naredna tri dana.

U ponedeljak pretežno do potpuno oblačno vreme, uz uslove za kratkotrajnu kišu ili pljusak u prvom delu dana. Popodne će biti uglavnom suvo, a kasno uveče samo na jugu Banata očekuje se slaba kiša. Duvaće umeren i jak severni i severoistočni vetar, koji će u večernjim časovima i u noći ka utorku imati kratkotrajne udare olujne jačine. Jutarnje temperature kretaće se između 5 i 6°C, a maksimalne dnevne od 9 do 11°C.

Utorak će biti možda i “centralni dan” naredne sedmice, i samim tim ove naše prognoze. Preovladavaće pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa susnežicom i snegom, uz više padavina na jugoistoku pokrajine, dok će na krajnjem severozapadu biti suvo i bez padavina. Kako dan bude odmicao zona padavina širiće se dalje ka severu, te se susnežica i sneg očekuju u većem delu Vojvodine, izuzev krajnjeg severa i severozapada. Jutarnje temperature kretaće se između 0 i 2°C, a maksimalne dnevne od 1°C na jugu Banata do 6°C na severu i severozapadu Bačke. Duvaće umeren i jak vetar severnih smerova.

Meteogram za Banatski Karlovac baziran na ECMWF modelu

Na jugu Banata će doći do formiranja manjeg snežnog pokrivača visine i do 5cm što svakako nije uobičajeno za april, i to bi mogla biti visina koja bi nadmašila i sneg koji je padao u zimskom periodu. Do formiranja snežnog pokrivača može doći i na Fruškoj Gori, dok će u delovima Srema i srednjeg Banata dekorativno zabeleti (1cm). U ostatku Vojvodine (npr. severni Banat, veći deo Bačke, zapad Srema…) neće doći do formiranja pokrivača.

U planinskim predelima Srbije pašće 15 do 30cm snega što je ozbiljna količina za april, u brdskim predelima pašće uglavnom 10 do 20cm snega, a u nizijama ostatka Srbije i do 10cm snega. Stvaranje pokrivača izostaće jedino u Timočkoj krajini i na jugoistoku Srbije. Zabeleće se i Beograd, uz više snega u višim delovima grada.

Mokar sneg može izazvati oštećenja na drveću i procvetalim voćkama, obzirom da može doći do loma grana pod težinom snega. Ovo pre svega važi za brdsko-planinske predele i nizije Šumadije i Podunavlja.

Jedna od projekcija visine snežnog pokrivača u sredu ujutru (GFS) – meteologix.com

U sredu u prvom delu dana očekuju se sasvim slabe padavine u formi susnežice i snega. Biće oblačno i hladno vreme za ovo doba godine, a duvaće slab do umeren vetar severnih smerova. Duvaće slab zapadni i severozapadni vetar. Jutarnje temperature kretaće se između -1 i 1°C, a maksimalne dnevne od 3 do 7°C – ponovo će biti najhladnije na jugu Banata, a najtoplije na severu i severozapadu Vojvodine.

Bez bitnije promene vremena i u četvrtak. Preovladavaće pretežno do potpuno oblačno, ali uglavnom suvo vreme. Moguće su sasvim slabe (nemerljive) padavine, uglavnom u formi susnežice. Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 0°C, a maksimalne dnevne od 5 do 8°C.

Predeli sa snegom na tlu imaće svakako veće šanse za mraz sredinom sedmice (ECMWF) – meteologix.com

U petak i subotu vremenski obrazac neće se bitnije menjati u odnosu na prethodna dva dana, uz blagi porast temperatura, pa tako od subote više neće postojati bojazan od jutarnjeg mraza. Dnevne temperature će se u petak kretati uglavnom između 5 i 8°C, a u subotu oko 10°C. Više detalja o vremenu tokom poslednja tri dana naredne sedmice objavićemo u danima koji dolaze. Dakle, nakon susnežice i snega tokom utorka (sporadično i narednih dana), u periodu sreda-petak postojaće mrazni potencijal, nakon čega sledi otopljenje.

Bez značajnijeg otopljenja do sredine meseca. Kraj predstojeće sedmice hoće biti nešto topliji, ali će temperature i dalje biti ispod proseka za prvu dekadu aprila. Temperature u najtoplijem delu dana neće prelaziti 15°C sve do 12. aprila, kada je moguće otopljenje.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *