U nastavku sedmice sve toplije, ali uz više oblaka

Nastavak sedmice obeležiće postepeno sve toplije vreme, ali i sa više oblaka nego što je to bio slučaj juče i danas. Smenjivaće se oblačni i sunčani intervali, a malo kiše očekuje se u sredu poslepodne. Maksimalne temperature u četvrtak i petak dostizaće i celih 10°C.

Utorak će obeležiti pretežno do potpuno oblačno, ali suvo vreme. Duvaće slab vetar, promenljivog smera, a obzirom i na zadržavanje hladnijeg vazduha, biće to idealni uslovi za povećano zagađenje vazduha, po ko zna koji put ove zime. Jutarnje temperature kretaće se između -6 i -4°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C.

U sredu se preko našeg područja očekuje premeštanje toplog fronta, kada može biti i malo kiše, naročito u drugom delu dana. Jutarnje temperature kretaće se između -3 i 0°C, a maksimalne dnevne od 5 do 7°C. Duvaće slab do umeren, zapadni i severozapadni vetar.

Četvrtak i petak obeležiće smena sunčanih i oblačnih intervala. Biće suvo, osim u petak uveče, kada može biti tek manje količine kiše. Dok će se jutarnje temperature kretati oko nule, maksimalne dnevne tokom ova dva dana biće u intervalu od 9 do 11°C.

Maksimalne temperature u četvrtak (WRF)

Topao kraj februara?

Aktuelni proračuni globalnih numeričkih modela idu u prilog tome da bi nas iznadprosečno toplo vreme za ovo doba godine pratilo i tokom većeg dela naredne sedmice, odnosno do gotovo samog kraja februara.

Meteogram za Novi Sad (ECMWF)

Zahlađenje je samo opcija tek poslednjeg dana februara ili u prvim danima marta, dok bi se početkom i sredinom naredne sedmice maksimalne temperature kretale između 10 i 15°C.

Odstupanje temperature od normale na 850hPa 23. februara (ECMWF) – Izvor: meteociel.fr

Već smo bili svedoci iznadprosečno toplog vremena od 3 do 10. februara, i ukoliko bi ovaj novi talas potrajao bar 10 dana, kako se to i očekuje, preti ozbiljno buđenje prirode, što kasnije može biti veliki problem prilikom vrlo verovatnih hladnih prodora u martu.

Topla vazdušna masa zahvatila bi veći deo Evrope, temperature će u Francuskoj i Španiji ponegde dostizati i celih 20°C, dok će se hladnoća povući na severoistok kontinenta.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *