U nastavku sedmice sve toplije, ali uz više oblaka

Nastavak sedmice obeležiće postepeno sve toplije vreme, ali i sa više oblaka nego što je to bio slučaj juče i danas. Smenjivaće se oblačni i sunčani intervali, a malo kiše očekuje se u sredu poslepodne. Maksimalne temperature u četvrtak i petak dostizaće i celih 10°C.

Utorak će obeležiti pretežno do potpuno oblačno, ali suvo vreme. Duvaće slab vetar, promenljivog smera, a obzirom i na zadržavanje hladnijeg vazduha, biće to idealni uslovi za povećano zagađenje vazduha, po ko zna koji put ove zime. Jutarnje temperature kretaće se između -6 i -4°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C.

U sredu se preko našeg područja očekuje premeštanje toplog fronta, kada može biti i malo kiše, naročito u drugom delu dana. Jutarnje temperature kretaće se između -3 i 0°C, a maksimalne dnevne od 5 do 7°C. Duvaće slab do umeren, zapadni i severozapadni vetar.

Četvrtak i petak obeležiće smena sunčanih i oblačnih intervala. Biće suvo, osim u petak uveče, kada može biti tek manje količine kiše. Dok će se jutarnje temperature kretati oko nule, maksimalne dnevne tokom ova dva dana biće u intervalu od 9 do 11°C.

Maksimalne temperature u četvrtak (WRF)

Topao kraj februara?

Aktuelni proračuni globalnih numeričkih modela idu u prilog tome da bi nas iznadprosečno toplo vreme za ovo doba godine pratilo i tokom većeg dela naredne sedmice, odnosno do gotovo samog kraja februara.

Meteogram za Novi Sad (ECMWF)

Zahlađenje je samo opcija tek poslednjeg dana februara ili u prvim danima marta, dok bi se početkom i sredinom naredne sedmice maksimalne temperature kretale između 10 i 15°C.

Odstupanje temperature od normale na 850hPa 23. februara (ECMWF) – Izvor: meteociel.fr

Već smo bili svedoci iznadprosečno toplog vremena od 3 do 10. februara, i ukoliko bi ovaj novi talas potrajao bar 10 dana, kako se to i očekuje, preti ozbiljno buđenje prirode, što kasnije može biti veliki problem prilikom vrlo verovatnih hladnih prodora u martu.

Topla vazdušna masa zahvatila bi veći deo Evrope, temperature će u Francuskoj i Španiji ponegde dostizati i celih 20°C, dok će se hladnoća povući na severoistok kontinenta.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!