Temperature od utorka bliže normali, bez prave zime i snega ni u narednih 10ak dana

Pravu zimu kakva dolikuje našem tipu klime nećemo gledati svakako do kraja prve, a najverovatnije ni do samog kraja druge dekade januara. Od 10. do 15. januara temperature će biti primerenije dobu godine, nakon čega će doći do ponovnog otopljenja. Od snega nema ni traga ni glasa. Tako će prva polovina meteorološke zime (1. decembar – 28. februar) imati samo jedan dan sa snežnim pokrivačem, bio je to 12. decembar. Dobra vest je da ćemo posle dužeg perioda suvog vremena (od sredine decembra -> pune tri nedelje), u ponedeljak i naročito utorak imati konkretniju kišu.

Snažan ciklon severno od Velike Britanije uz sekundarnu ciklogenezu na severu Jadrana (ECMWF) – meteologix.com

Premeštanje hladnog fronta sutra prema našim krajevima, usloviće i sekundarnu ciklogenezu na severu Italije i Jadranskog mora, nakon čega će se ovaj ciklon preko zapadnog Balkana premeštati dalje na istok. Ovakav razvoj sinoptičke situacije u Vojvodini će tokom naredne noći i ponedeljka usloviti umeren i jak jugoistočni vetar, u Banatu sa udarima olujne jačine, naročito u ponedeljak popodne i uveče.

U ponedeljak u delu dana (posle podne i uveče), i u noći ka utorku padaće kiša slabog do umerenog intenziteta povremeno. Konkretnije padavine očekuju se u utorak tokom dana, te se očekuje da se do srede ujutru na području Vojvodine akumulira uglavnom između 15 i 25mm vodenog taloga, a ponegde i do 30mm, posebno na području Fruške Gore. To bi bila polovina normalne (srednje) mesečne sume za ceo mesec. U ponedeljak će se jutarnje temperature kretati između 4 i 6°C, a maksimalne dnevne od 8 do 11°C.

Obilna kiša očekuje se na jugu Hercegovine i Crne Gore u narendih 48h (ICON) – meteologix.com

U utorak će se uz celodnevnu povremenu kišu jutarnje temperature kretati između 5 i 6°C, a maksimalne dnevne od 6 do 8°C. U utorak će duvati umeren severni vetar (severac), u drugom delu dana na udare jak, što će pojačati osećaj hladnoće.

Planine konačno dobijaju sneg

Planinski predeli Srbije će zato tokom utorka i srede dobiti lep snežni pokrivač. Predeli iznad 1000mnv dobiće 10-20cm snega na tlu do srede uveče (odnosno do prestanka padavina), a ponegde iznad 1500mnv bi moglo da napada i više snega. Snežna granica će se zapravo spustiti na 600-700mnv, te se formiranju manjeg snežnog pokrivača svakako mogu nadati i predeli između 600 i 1000m nadmorske visine. U većem delu BiH i Crne Gore očekuju se obilnije padavine, što može izazvati manje poplave i lokalna izlivanja, odnosno pojačane odrone!

U sredu, četvrtak i petak očekuje se pretežno do potpuno oblačno vreme sa vrlo retkim sunčanim periodima, i uz uslove za povremenu kišu, naročito tokom četvrtka. Neće to biti ozbiljnije padavine (poput onih u utorak i deo dana u ponedeljak). Tokom ova tri dana tek ponegde može biti slabo jutarnjeg mraza, obzirom da se očekuju minimumi između -1 i 2°C. Tokom ova tri dana maksimalne dnevne temperature kretaće se uglavnom između 5 i 8°C, zapravo u četvrtak i nešto niže, oko 5°C. Barem će jedan dan temperature biti u normali, i to samo dnevne!

Bez (prave) zime i snega ni tokom druge dekade januara

Još uvek je rano za prognoziranje detalja poput količine padavina, u kojim danima će biti pojačanog vetra ili pak tišine uz pojavu magle, ali jedno je sigurno – u nizijama Srbije, pa tako i na području Vojvodine, ni u drugoj dekadi januara ne treba očekivati pravu zimu uz umeren (ili jak) mraz, i pojavu snežnog pokrivača na tlu.

Pojava slabog mraza biće moguća samo u pojedinim danima, dok će veći broj dana proći bez jutarnjeg mraza, na žalost, što može uzrokovati samo dalju štetu vegetaciji, koja je ionako već zbunjena. Biljke su već počele da pupe, dok imamo dojave i za prvu aktivnost pčela, koje su ošamućene. Dnevne temperature kretaće se uglavnom između 8 i 12°C tokom druge dekade januara, uz određena odstupanja – naravno, u zavisnosti od dana.

Bez konkretne zime još 10ak dana nakon čega su velika rasipanja u proračunima (GFS) – wetterzentrale.de

Svakako, u narednom periodu pratite našu trodnevnu prognozu, najpre ćemo pisati nove detalje o vremenu u utorak, sredu i četvrtak, a onda i za nastavak sedmice (trodnevna prognoza se svakodnevno ažurira). Oko 13-14. januara pisaćemo o novostima i očekivanom raspletu situacije do kraja januara.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *