Sutra mogući zimski pljuskovi, hladnije vreme do kraja sedmice

Nakon kratkotrajnog otopljenja juče i danas i današnjih dnevnih maksimuma koji su se kretali između 9 i 10°C, od sutra do kraja sedmice očekuje se hladnije vreme, uz temperature primerenije dobu godine, naročito od četvrtka, od kada bi dnevne temperature bile ispod 5°C. Sutra će biti i nestabilno, što nije uobičajeno za ovaj period godine, pa su tako poslepodne i uveče mogući pljuskovi u obliku susnežice, snega i ledenih zrnaca, može biti vrlo interesantno na lokalnom nivou.

Lokalne padavine sutra poslepodne (GFS)
Lokalne padavine sutra poslepodne (GFS)

Detaljniju prognozu za utorak, sredu i četvrtak, kao i uvek možete pročitati na našoj stranici trodnevne prognoze vremena za Vojvodinu i Beograd. Zato se mi u ovom članku dalje bavimo šta bi trebalo očekivati od petka do kraja sedmice.

Ukoliko sutra u vašem kraju u poslepodnevnim i večernjim časovima bude zanimljivo uz pljusak susnežice, snega krupnih pahulja ili ledenih zrnaca, pozivamo vas da nam pošaljete svoje fotografije i video snimke u inbox Facebook stranice, ili na našu email adresu dostupnu na kontakt stranici. One kvalitetnije ćemo rado podeliti!

Hladnije vreme bar do kraja sedmice, moguće padavine za vikend

Nakon sutrašnjeg priliva hladnijeg vazduha period hladnijeg vremena uz temperature primerene dobu godine zadržaće se najverovatnije barem do kraja tekuće sedmice. Sinoptička situacija je vrlo složena i manje promene u rasporedu baričkih sistema dovode do velikih promena u prognozi, pa zato nije ni čudo što su prognoze za period nakon četvrtka vrlo promenljive.

Meteogram Novi Sad - 10 dana - ECMWF
Meteogram Novi Sad – 10 dana – ECMWF
Meteogram Kikinda - 10 dana - ECMWF
Meteogram Kikinda – 10 dana – ECMWF

Večerašnji proračuni globalnih numeričkih modela nešto severnije postavljaju ciklon koji se očekuje u danima vikenda u odnosu na jutros, pa su se tako u prognozama pojavile nešto konkretnije padavine za sever zemlje, i to u solidnoj količini u obliku snega. Sada je nezahvalno baviti se detaljnim analizama, kada znamo da već sutra sve ovo može “ispariti”, ali vredi promenuti da naredni vikend ima zimski potencijal.

Međutim, ako sagledamo neki presek svih dostupnih proračuna i dostupnih indeksa, sve do pred sam kraj decembra, što znači još barem 15-ak dana, ne treba očekivati jače zahlađenje koje bi podrazumevalo ledene dane (maksimalne temperature ispod nule) i konkretniji snežni pokrivač, već bi to bili samo povremeni upadi hladnijeg vazduha, poput onih u drugoj polovini proteklog meseca (19 i 28. novembra).

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 571

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *