Sutra kiša, u narednom periodu dinamično vreme, hladnije od utorka

Sutra se preko našeg područja očekuje premeštanje brzopoteznog hladnog fronta u sklopu ciklona sa severa Evrope što će usloviti jače naoblačenje sa kišom u prvom delu dana. Dinamične i promenljive vremenske prilike nastaviće se i u narednom periodu do sredine decembra, a nakon kratkotrajnog otopljenja počevši u nedelju, već od utorka uslediće novi pad temperatura.

Snažan ciklon na severu Evrope u subotu (GFS)
Snažan ciklon na severu Evrope u subotu (GFS)

Sutra se već od jutarnjih časova očekuje kiša širom Vojvodine, a prestanak padavina očekuje se u drugom delu dana. Više padavina u severnim i zapadnim krajevima pokrajine. Potom će u nedelju biti suvo sve do večernjih časova uz sunčane intervale, češće u prvom delu dana, dok se uveče očekuje prolazna kiša. Biće nešto toplije u nedelju i ponedeljak uz dnevne temperature oko i malo iznad 10°C, a u ponedeljak je ponegde moguća kratkotrajna kiša ili čak pljusak susnežice! Dok će u nedelju duvati umeren, na udare ponegde i jak južni i jugozapadni vetar, u ponedeljak će duvati pojačan severozapadnjak.

Više informacija o vremenskim prilikama koje se očekuju tokom naredna tri dana, možete potražiti na našoj stranici trodnevne prognoze za Vojvodinu i Beograd.

Od utorka hladnije, ali bez prave zime

Od utorka pa sve do kraja predstojeće sedmice treba očekivati hladnije vreme uz maksimalne temperature koje u većini dana pomenutog perioda neće prelaziti 5°C, ali se konkretnija zima sa ledenim danima, većim jutarnjim minusima, kao i konkretnijim snežnim padavinama prema trenutnim naznakama ipak ne očekuje. Od utorka se očekuje pojava jutarnjih mrazeva, slabog i umerenog intenziteta.

Dnevne temperature u regionu u utorak sredinom dana (ARW)
Dnevne temperature u regionu u utorak sredinom dana (ARW)

Tokom celog ovog perioda mogli bi istovremeno biti pod uticajem po dva barička sistema, ali se ipak očekuje dominantan uticaj anticiklona, tako da se u od utorka do predstojećeg vikenda ne očekuju značajnije padavine, već će biti uglavnom suvo. Zanimljivo je to da bi od ponedeljka do srede, barem u pojedinim predelima zemlje, bilo uslova za lokalnu pojavu pljuskova susnežice i snega – nije česta pojava da imamo nestabilnosti u zimskom delu godine. Više detalja u narednim danima, ukoliko se očekivanja ne promene.

Zimski ciklon samo opcija narednog vikenda

Narednog vikenda, oko 15. decembra, borba između aktivnog Atlantika i prostranog anticiklona na području Skandinavije i Rusije mogla bi da rezultuje sekundarnom ciklogenezom u Mediteranu. Od postavke i putanje ovog ciklona zavisiće kakvo nas vreme očekuje krajem predstojeće sedmice, a obzirom na daljinu termina, jasno je da se situacija menja iz sata u sat.

Uz doooosta sreće, jedan od scenarija su konkretnije padavine i to u obliku snega čak i u nizijama. Pratimo.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *