Sneg paralisao delove Vojvodine, visina pokrivača jutros i do 34cm (FOTO;VIDEO)

Sneg koji je tokom prethodne večeri, noći i jutra padao u čitavoj Vojvodini doslovce je paralisao je pojedine predele pokrajine. Jutros je najviše snega u Srbiji pored planine Crni Vrh izmereno u Novom Sadu (34cm) i Zrenjaninu (32cm). Dakle, u delovima Vojvodine jutros ima više snega nego na Kopaoniku i Zlatiboru! Dok je u većem delu Vojvodine visina pokrivača ipak u skladu sa očekivanjima, može se reći da je visina snega u centralnom pojasu pokrajine premašila očekivanja. Zbog umerenog i jakog snega koji pada i prema poslednjim osmatranjima (11h), uslovi za saobraćaj su znatno otežani, a po ko zna koji put se čini da putari nisu na nivou zadatka!

Jutarnje temperature kretale su se od -1.2°C u Somboru, do 0.1°C u Vršcu. Upravo ovakav temperaturni raspored uslovio je da uprkos obilnijim padavinama na jugu Banata, tamo ne bude toliko mnogo snežnog pokrivača kao u centralnim predelima pokrajine, gde su se poklopili povoljna temperatura (blago ispod nule) i količina padavina. Sa druge strane, sever je imao znatno manje padavina, pa je tamo i manje snega, ali je sneg tamo suvlji. Mokar sneg koji je težak uzrokuje probleme, prema informacijama koje smo dobili od pratilaca pucaju grane, a došlo je i do oštećenja ne elektro mreži. Visine snega u 7 časova:

LokacijaVisina snega u 7h (cm)
Palić7
Sombor17
Kikinda17
Zrenjanin32
Novi Sad34
Sremska Mitrovica20
Banatski Karlovac15
Vršac13
Beograd18
Beograd Surčin21
Mokar i težak sneg lomi grane
Mokar i težak sneg lomi grane (Foto: Matija Uglješin)

Otežan saobraćaj, ponegde obavezna zimska oprema

Zbog snega koji promenljivim intenzitetom pada u većem delu pokrajine, saobraćaj je otežan, a zbog snega na kolovozu saobraćaj je ponegde znatno usporen. Na putevima i ulicama III prioriteta u pojedinim predelima pokrajine – neprohodno je za saobraćaj.

Obaveza korišćenja zimske opreme na putnim pravcima u Vojvodini (Izvor: AMSS)
Obaveza korišćenja zimske opreme na putnim pravcima u Vojvodini (Izvor: AMSS)

Evo kakve je situacija na putevima u srednjem Banatu, u okolini Zrenjanina, na put ne treba kretati bez preke potrebe:

https://www.facebook.com/ZRENJANIN/videos/262358837791994/

Zimska oprema – Iriški venac

Detalji:

Obavezna upotreba zimske opreme na putu Ruma -Novi Sad preko Iriškog venca. Sneg povremeno pada promenljivog inteziiteta, saobraćaj otežan ima ga mestimično na kolovozu savetujemo opreznu vožnju.

Zimska oprema – Banat

Detalji:

Zbog snežnih padavina, pojačanog vetra, smanjene vidljivosti, mogućih manjih snežnih nanosa, snega na kolovozu i pojačanog saobraćaja mogući su česti zastoji u saobraćaju, a vozače očekuje na pojedinim deonicama i usporena vožnja.

Apelujemo na vozače da imaju više strpljenja, drže veće odstojanje između vozila i da na put kreću isključivo sa zimskom opremom.

Izvor: AMSS

Fotografije naših urednika i pratilaca:

Kliknite na fotografiju za uvećanje!

U nastavku dana donosimo nove informacije, između ostalog i o vremenskoj prognozi za naredni period do utorka, ali i šta nas može očekivati nakon toga. Takođe, treba očekivati i neke YouTube snimke. Do tada, poslužite se našom TRODNEVNOM PROGNOZOM, ili DESETETODNEVNOM PO LOKACIJAMA.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *