Sinoć rekordno zagađenje, opasno po zdravlje, šta nas čeka u narednih 7 dana?

Prethodnih dana, tačnije još od utorka 23. februara, svedoci smo enormno visokog zagađenja na području Vojvodine (ali i mnogo šire), kojem su pogodovale meteorološke prilike koje su bile aktuelne do danas. To su polje povišenog vazdušnog pritiska, (vrlo) slab vetar, i temperaturna inverzija.

Tokom celog ovog perioda, od utorka do danas, kada smo konačno „prodisali“, zagađenje je bilo 3 do 5 puta veće od normalnih i dozvoljenih vrednosti, a zagađenje je doživelo kulminaciju sinoć i tokom prethodne noći.

PM čestice izazivaju razna oboljenja

Govorimo o PM česticama (primarne suspendovane čestice), koje su vrlo sitne, i kao takve ulaze u najdublje delove pluća, i krovotok. Dugoročno izlaganje povećanim koncentracijama PM2.5 i PM10 česticama dovodi do mnogih akutnih i hroničnih oboljenja celog ljudskog organizma, a naročito respiratornog, cerebrovaskularnog i kardiovaskularnog sistema.

Suspendovane čestice mogu se podeliti i na grube i fine, a zajednički izvor im je sagorevanje fosilnih goriva u termoelektranama, industrijskim postrojenjima, domaćinstvima, i vozilima. Kakav će konkretno uticaj imati na zdravlje ljudi, ali i na životnu sredinu i poljoprivredu, najviše zavisi od toga šta nose sa sobom (na sebi), a najopasnije je kada su to teški metali.

Kod dece, dolazi do smanjenog i zaostalog rasta pluća, oštećenja morotičkog i mentalnog razvoja, a čak i do prevremenog rođenja deteta i smrti odojčadi, ukoliko je majka bila izložena velikom zagađenju vazduha. U odraslom dobu, znatno se povećava rizik od srčanog i moždanog udara, dijabetesa, i drugih oboljenja, kao i do razvoja karcinoma.

Pored PM suspendovanih čestica, čije se koncentracije izražavaju u mikrogramima po metru kubnom (µg/m3), među najvećim zagađivačima vazduha tu su SO2 odnosno sumpor-dioksid, NOx – azotni oksidi, Amonijak NH3, Metan CH4, kao i lako isparljiva jedinjenja VOC.

Jučerašnje koncentracije 3 do 10 puta veće od uobičajenih

Kao što smo već i naveli, tokom celog perioda od 23. februara do danas, koncentracije PM čestica bile su gotovo konstantno povišene, odnosno veće od normalnih. Ipak, prethodno veče i noć posebno se ističu, kada je koncentracija PM2.5 i PM10 čestica često prelazila 150µg/m3, što je koncentracija tri puta veća od normalne i prihvatljive, a neretko vrednosti su dostizale i čitavih 500µg/m3. Zaista stravično!

Zagađenje u petak uveče na nivou Vojvodine (Izvor: aqicn.org)
Zagađenje u petak uveče na nivou Zrenjanina (Izvor: aqicn.org)

Ovakav vazduh, bez ikakve sumnje, zahteva izbegavanje boravka na otvorenom, posebno za osetljive grupe poput hroničnih bolesnika, dece, i trudnica, zatvorene prozore, a u slučaju nužnog boravka na otvorenom – obavezno nošenje zaštitnih maski!

Temperaturna inverzija u sredu 24. februara (WRF-ARW model VM)

Danas je situacija bolja, ali šta nas čeka od utorka?

Danas, obzirom na umeren severni i severozapadni vetar, ali i razbijanje temperaturne inverzije, i omogućavanja mešanja vazduha po slojevima, dišemo vazduh značajno boljeg kvaliteta u odnosu na prethodne dane.

Neminovno je to da vremenski uslovi, pored naravno izvora zagađenja, zaista imaju ogroman uticaj na to kakve koncentracije zagađujućih materija u vazduhu možemo očekivati.

Vazduh u Vojvodini danas oko 13 časova

U koliko-toliko kvalitetnijem vazduhu moći ćemo da uživamo još sutra i prekosutra, obzirom da nas od ponedeljka krajem dana očekuje novo slabljenje vetra, a naročito od utorka.

Takođe, u sredu i četvrtak uz slab vetar ponovo ćemo imati i slabo izraženu temperaturnu inverziju, naročito u večernjim, noćnim, i jutarnjim satima, što će biti dodatni faktor koji će omogućiti povećane koncentracije zagađujućih materija. Dakle, u utorak, a naročito sredu i četvrtak 3 i 4. marta, osetljive grupe stanovnika trebale bi biti na oprezu.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

2 komentara
  1. poslednji zidar kaže

    ceka nas kriticne dve nedelje .. tako kazu.. pa posle te dve nedelje opet jos dve nedelje koje su kriticne i tako u krug. mozda je resenje da odemo negde u prurodu, planinu, zazidamo ogradu od najkvalitetnijeg kamenstruganika iz mionice i udarimo izolaciju pa da vidimo ko moze vise da izdrzi mi ili korona ili te dve nedelje.

  2. Sasa kaže

    Gledam da preko Solis nekretnina nadjem neku vikendicu na Fruskoj Gori i pobegnem iz grada.

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!