Sinoć rekordno zagađenje, opasno po zdravlje, šta nas čeka u narednih 7 dana?

Prethodnih dana, tačnije još od utorka 23. februara, svedoci smo enormno visokog zagađenja na području Vojvodine (ali i mnogo šire), kojem su pogodovale meteorološke prilike koje su bile aktuelne do danas. To su polje povišenog vazdušnog pritiska, (vrlo) slab vetar, i temperaturna inverzija.

Tokom celog ovog perioda, od utorka do danas, kada smo konačno “prodisali”, zagađenje je bilo 3 do 5 puta veće od normalnih i dozvoljenih vrednosti, a zagađenje je doživelo kulminaciju sinoć i tokom prethodne noći.

PM čestice izazivaju razna oboljenja

Govorimo o PM česticama (primarne suspendovane čestice), koje su vrlo sitne, i kao takve ulaze u najdublje delove pluća, i krovotok. Dugoročno izlaganje povećanim koncentracijama PM2.5 i PM10 česticama dovodi do mnogih akutnih i hroničnih oboljenja celog ljudskog organizma, a naročito respiratornog, cerebrovaskularnog i kardiovaskularnog sistema.

Suspendovane čestice mogu se podeliti i na grube i fine, a zajednički izvor im je sagorevanje fosilnih goriva u termoelektranama, industrijskim postrojenjima, domaćinstvima, i vozilima. Kakav će konkretno uticaj imati na zdravlje ljudi, ali i na životnu sredinu i poljoprivredu, najviše zavisi od toga šta nose sa sobom (na sebi), a najopasnije je kada su to teški metali.

Kod dece, dolazi do smanjenog i zaostalog rasta pluća, oštećenja morotičkog i mentalnog razvoja, a čak i do prevremenog rođenja deteta i smrti odojčadi, ukoliko je majka bila izložena velikom zagađenju vazduha. U odraslom dobu, znatno se povećava rizik od srčanog i moždanog udara, dijabetesa, i drugih oboljenja, kao i do razvoja karcinoma.

Pored PM suspendovanih čestica, čije se koncentracije izražavaju u mikrogramima po metru kubnom (µg/m3), među najvećim zagađivačima vazduha tu su SO2 odnosno sumpor-dioksid, NOx – azotni oksidi, Amonijak NH3, Metan CH4, kao i lako isparljiva jedinjenja VOC.

Jučerašnje koncentracije 3 do 10 puta veće od uobičajenih

Kao što smo već i naveli, tokom celog perioda od 23. februara do danas, koncentracije PM čestica bile su gotovo konstantno povišene, odnosno veće od normalnih. Ipak, prethodno veče i noć posebno se ističu, kada je koncentracija PM2.5 i PM10 čestica često prelazila 150µg/m3, što je koncentracija tri puta veća od normalne i prihvatljive, a neretko vrednosti su dostizale i čitavih 500µg/m3. Zaista stravično!

Zagađenje u petak uveče na nivou Vojvodine (Izvor: aqicn.org)
Zagađenje u petak uveče na nivou Zrenjanina (Izvor: aqicn.org)

Ovakav vazduh, bez ikakve sumnje, zahteva izbegavanje boravka na otvorenom, posebno za osetljive grupe poput hroničnih bolesnika, dece, i trudnica, zatvorene prozore, a u slučaju nužnog boravka na otvorenom – obavezno nošenje zaštitnih maski!

Temperaturna inverzija u sredu 24. februara (WRF-ARW model VM)

Danas je situacija bolja, ali šta nas čeka od utorka?

Danas, obzirom na umeren severni i severozapadni vetar, ali i razbijanje temperaturne inverzije, i omogućavanja mešanja vazduha po slojevima, dišemo vazduh značajno boljeg kvaliteta u odnosu na prethodne dane.

Neminovno je to da vremenski uslovi, pored naravno izvora zagađenja, zaista imaju ogroman uticaj na to kakve koncentracije zagađujućih materija u vazduhu možemo očekivati.

Vazduh u Vojvodini danas oko 13 časova

U koliko-toliko kvalitetnijem vazduhu moći ćemo da uživamo još sutra i prekosutra, obzirom da nas od ponedeljka krajem dana očekuje novo slabljenje vetra, a naročito od utorka.

Takođe, u sredu i četvrtak uz slab vetar ponovo ćemo imati i slabo izraženu temperaturnu inverziju, naročito u večernjim, noćnim, i jutarnjim satima, što će biti dodatni faktor koji će omogućiti povećane koncentracije zagađujućih materija. Dakle, u utorak, a naročito sredu i četvrtak 3 i 4. marta, osetljive grupe stanovnika trebale bi biti na oprezu.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:

2 komentara

  1. ceka nas kriticne dve nedelje .. tako kazu.. pa posle te dve nedelje opet jos dve nedelje koje su kriticne i tako u krug. mozda je resenje da odemo negde u prurodu, planinu, zazidamo ogradu od najkvalitetnijeg kamenstruganika iz mionice i udarimo izolaciju pa da vidimo ko moze vise da izdrzi mi ili korona ili te dve nedelje.

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *