Prvog dana proleća zabeležen slab mraz širom Vojvodine

Sinoć u 22:58 časova, malo više od sat vremena pre ponoći, stiglo je astronomsko proleće. Po meteorološkom kriterijumu proleće je stiglo već 1. marta, i trajaće do kraja maja. Prvog prolećnog jutra, u skladu sa našim najavama, zabeležena je pojava slabog mraza širom Vojvodine.

Jutarnje temperature jutros su se prema zvaničnim merenjima RHMZ Srbije kretale između -2 i 0°C, a jedino na širem području Beograda temperatura je bila iznad nule, između 1 i 4°C.

LokacijaMinimalna temperatura
Palić-0.5°C
Sombor-1.6°C
Novi Sad-0.6°C
Zrenjanin-2.3°C
Kikinda-2.3°C
Banatski Karlovac-0.1°C
Vršac-2.4°C
Beograd3.8°C

Većina voćaka postaje osetljiva na mraz u fazi punog cvetanja (koja je aktuelna) pri temperaturama koje se spuste na ispod -2°C (među njima je i trenutno možda najaktuelnija kajsija). Kako je to ipak retko bio slučaj, ne treba očekivati značajniju štetu na voću. U svakom slučaju, čim se temperature spuste na oko 0°C, poželjno je sprovesti neku od mera zaštite, kao što su : zadimljavanje, inverzija mešanjem vazduha, veštačka kiša.

U petak je takođe mestimično moguća pojavaslabog mraza, ali bi trebalo biti ređe i u manjoj meri nego danas. Sa daljim porastom temperatura, počevši od subote, očekuje se potpuno odsustvo jutarnjih mrazeva, a dnevne temperature za vikend kretaće se oko 20°C.

Naravno, broj raspoloživih mernih lokacija na teritoriji Vojvodine apsolutno je nedovoljan za praćenje realnog i potpunog stanja na terenu. Podhitno je potrebo pokretanje jedinstvene mreže automatskih meteoroloških stanica, u okviru koje će se sa mernih lokacija (kojih bi bilo znatno više nego što je to slučaj danas) podaci ažurirati na svakih 5 minuta. Meteorološki podaci su državno blago, i trebaju da budu dostupni svim građanima u svakom trenutku.

VojvodinaMeteo je razvilo projekat za realizaciju ove ideje, međutim nedostaju finansijska sredstva za njegovu realizaciju.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 615

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *