Promena vremena u petak krajem dana, za vikend prijatnije temperature

Prema proračunima modela prethodnih dana delovalo je da nas u petak u drugom delu dana očekuje vrlo burna promena vremena uz mogućnost za možda i najjače oluje u dosadašnjem delu godine. Ipak, kako se taj termin približava, proračuni modela polako “stišavaju parametre”, i sada to već deluje kao uobičajena letnja promena uz pljuskove sa grmljavinom i mogućnost za sporadične nepogode (kada govorimo o Vojvodini). Do tada, očekuje se toplo i sparno vreme, uz temperature u okvirima proseka, dok će u danima vikenda biti svežije uz prijatnije temperature.

Danas i sutra dosta sunca uz maksimume do 31°C

Danas do kraja dana na području Vojvodine će preovladavati malo do umereno oblačno vreme uz duže intervale sunčanog vremena i tek marginalnu mogućnost za po koji izolovan pljusak sa grmljavinom u poslepodnevnim satima. Maksimalne temperature biće u intervalu od 30 do 31°C. Duvaće uglavnom umeren severozapadni vetar.

U petak ujutru i pre podne pretežno sunčano, poslepodne promenljivo oblačno vreme. Promena vremena očekuje se u večernjim satima. Jutarnje temperature kretaće se između 18 i 20°C, a maksimalne dnevne kao i u četvrtak vrlo ujednačene od 30 do 31°C.

Destabilizacija atmosfere u petak uveče

Promena vremena uz destabilizaciju atmosfere nastupiće u petak u večernjim časovima i tokom noći ka suboti. Čak ni 36 sati pred promenu, modeli nisu usaglašeni oko intenziteta ove promene.

Ipak, u petak uveče i tokom noći ka suboti, lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom biće sigurna pojava na području Vojvodine, dok je pojava vremenskih nepogoda (za sada) pod znakom pitanja. Parametri za jači razvoj olujnih oblaka znatno su povoljniji u centralnim i južnim predelima zemlje.

Tokom noći ka suboti, kao i u subotu u prvom delu dana, duvaće pojačan severozapadni vetar koji će doneti i pad temperature.

Preporučujemo praćenje naše trodnevne prognoze vremena za Vojvodinu, koju ćemo naravno ažurirati i u petak uz sveže informacije o predstojećoj promeni.

Za vikend prijatnije, u subotu uz dosta oblaka mestimično kiša i pljuskovi

U danima vikenda biće znatno prijatnije, uz dnevne temperature koje će se u subotu kretati između 23 i 26°C, a u nedelju od 25 do 27°C. Minimalne temperature bi se u subotu kretale između 16 i 19°C, dok bi u nedelju bilo još malo svežije jutro uz minimume između 14 i 17°C.

U subotu će preovladavati promenljivo oblačno vreme uz mogućnost za kratkotrajnu kišu ili pljusak lokalnog karaktera. Biće dosta oblaka, a sunčani intervali biće ređa pojava.

Drugog dana vikenda biće malo do umereno oblačno i uglavnom suvo vreme.

Tokom oba dana duvaće umeren severozapadni vetar.

Letnje temperature već od ponedeljka, moguć tropski talas sledeće nedelje

Od ponedeljka 5. avgusta očekuje se novi priliv toplije vazdušne mase iz Sredozemlja. Dok će se iznad našeg područja nalaziti polje pritiska oko normale, na zapadu Evrope nalaziće se nekoliko centara niskog pritiska.

Očekivana sinoptička situacija u utorak (GFS)
Očekivana sinoptička situacija u utorak (GFS)

To će usloviti priliv toplije vazdušne mase na naše područje, tako da će se u ponedeljak maksimalne temperature kretati do 29°C, a od utorak preko 30°C. U sredu 7. avgusta maksimumi bi mogli dostizati i 35°C, ali više detalja o ovom otopljenju u danima vikenda.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 609

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *