PROMENA: Stiže zahlađenje, saznajte kakvo nas vreme očekuje za vikend i u ponedeljak

Ciklon koji je danas doneo mestimično i obilnije snežne padavine u Sloveniji i Hrvatskoj, uz istovremeno obilnu kišu u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, sutra će imati izraženiji uticaj i na vreme u Srbiji, pa tako i Vojvodini. Shodno tome, i kod nas će vremenske prilike u narednih dan-dva biti znatno turbulentnije u odnosu na protekli period, a u nastavku saznajte i detaljniju prognozu za Vojvodinu tokom naredna 3 dana.

Vazdušni pritisak - sinoptička situacija (ARW)
Vazdušni pritisak – sinoptička situacija (ARW)

Centar ciklona će sutra tokom dana prelaziti preko Vojvodine, brzo premeštajući se iz središnjeg Jadrana dalje prema istoku i severoistoku Evrope.

SUBOTA:

Oblačno i tmurno sa kišom. Očekuju se značajnije količine vodenog taloga, uglavnom između 10 i 30mm. Frontalna zona ovog ciklona biće vrlo izražena, pa će sutra posebno sredinom dana biti prilično nestabilno (ne baš uobičajeno za februar), i postojaće mogućnost da pored kiše sutra na području bude i pljuskova koji mogu biti praćeni grmljavinom!

Simulacija radarske reflektivnosti sredinom dana (ARW)
Simulacija radarske reflektivnosti sredinom dana (ARW)

Kiše će biti već tokom predstojeće noći ka suboti, a najintenzivnije padavine očekuju se sutra  pre podne i sredinom dana, dok se u drugom delu dana očekuje njihov postepen prestanak. Iako će doći do priliva znatno hladnije vazduha, za razliku od naših zapadnih suseda, u Vojvodini se sneg ne očekuje. Kod nas će kako je već spomenuto pre biti šansi za lokalnu grmljavinu, nego za sneg.

Sutra će u predelima južno od Novog Sada i Zrenjanina pre podne duvati umeren do jak južni i jugozapadni vetar, ponegde i olujni, poslepodne i uveče vetar okreće smer na zapadni i severozapadni. U Bačkoj i na severu Banata vetar će promeniti smer još u prvom delu dana, dakle front će se sporo premeštati. Biće i izraženog temperaturnog gradijenta, pa će tako razlika u temperaturama sredinom dana biti velika.

Udari vetra u subotu sredinom dana (ARW)
Udari vetra u subotu sredinom dana (ARW)
Izražena razlika u temperaturi u Vojvodini sredinom dana (ARW)
Izražena razlika u temperaturi u Vojvodini sredinom dana (ARW)

Maksimalne temperature će dakle sutra ponegde (na severu pokrajine) biti zabeležene još u prvom delu dana, jer se tokom dana očekuje priliv hladnijeg vazduha, a negde će biti zabeležene sredinom dana (na jugu pokrajine).

NEDELJA:

U nedelju će preovladavati promenljivo oblačno i suvo vreme, a biće i povremenih sunčanih intervala. Biće hladnije u odnosu na protekle dane. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Ujutru je samo ponegde moguć slab mraz.

Jutarnje temperature kretaće se između -1 i 2°C, a maksimalne dnevne od 5 do 7°C.

PONEDELJAK:

U ponedeljak bez bitnije promene, promenljivo oblačno sa intervalima sunčanog vremena. Vetar slab, promenljivog smera, uglavnom istočni i jugoistočni.

Jutarnje temperature kretaće se između -2 i 0°C, a maksimalne dnevne od 5 do 7°C – kao i prethodnog dana.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *