Postepeno toplije, u nedelju i ponedeljak iznad 10°C, od utorka (znatno?) hladnije

Narednih dana nastaviće se postepen porast temperatura, tako da će žive u termometrima svakodnevno biti iznad 5°C u najtoplijem delu dana, a u nedelju i ponedeljak i preko 10°C. U većem delu Vojvodine nedelja bi trebala biti toplija od ponedeljka, obzirom da se upravo u ponedeljak tokom dana očekuje prolazak hladnog fronta koji će doneti kišu i zahlađenje. Od utorka temperature oko i ispod normale.

Očekivane maksimalne temperature u nedelju (ARW)
Očekivane maksimalne temperature u nedelju (ARW)

U danima do kraja nedelje preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa intervalima sunčanog vremena, naročito u petak i subotu. U nedelju se očekuje već nešto više oblaka. Sa druge strane, u petak i subotu u noćnim i jutarnjim časovima ponegde je moguća pojava sumaglice ili magle, a koja se može zadržati i tokom dela prepodneva.

U petak i subotu jutarnje temperature kretaće se između -3 i 0°C, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 6 do 9°C. Vetar uglabnom slab, promenljivog smera.

U nedelju se očekuje umereno naoblačenje, ali i drugog dana vikenda treba očekivati sunčane intervale, naročito u prvom delu i sredinom dana. Nakon prohladnog jutra uz minimalne temperature oko 0°C, dnevne temperature kretaće se između 11 i 13°C. Duvaće slab do umeren vetar južnih smerova.

Promena vremena u ponedeljak

U ponedeljak će na vreme u našim krajevima uticati sekundarni ciklon koji će se nalaziti negde na području severnog Jadrana, dok će se znatno razvijenije polje niskog pritiska premeštati preko severne Evrope. Sa odmicanjem dana očekuje se izražen uticaj hladnog fronta.

Obzirom da do ponedeljka ima više od 72 sata, još uvek nije sigurno u kom delu dana će Vojvodinu zahvatiti hladni front, ali trenutne procene su da će se to odigrati sredinom dana, i upravo zbog toga jug pokrajine mogao bi biti topliji od severa.

Položaj fronta i padavina u ponedejak sredinom dana (ARW)
Položaj fronta i padavina u ponedejak sredinom dana (ARW)

Dok će se jutarnje temperature kretati većinom oko 5°C (upravo zbog približavanja hladnog fronta, ali i oblačnosti to će biti najtoplije jutro u narednom periodu), dnevne temperature mogle bi se kretati od 8°C na severu do 13°C na jugu pokrajine. Obzirom na „tajming“ fronta promene su moguće, i zato pratite našu trodnevnu prognozu.

Temperature u ponedeljak sredinom dana širom regiona (ARW)
Temperature u ponedeljak sredinom dana širom regiona (ARW)

Ujutru i pre podne duvaće umeren do pojačan južni i jugozapadni vetar, tokom dana u skretanju na severozapadni – umeren , u večernjim časovima na udare jak.

Sredinom dana i poslepodne padaće kiša.

Od utorka vreme primereno dobu godine

Od utorka do narednog vikenda očekuje se promenljivo oblačno i prema trenutnim očekivanjima uglavnom suvo vreme, ali nije isključeno da bude prolazne susnežice i snega.

Temperature će biti primerene dobu godine, u noćnim i jutarnjim časovima ispod nule, a tokom dana uglavnom od 1 do 5°C. U utorak će duvati i umeren do jak severozapadni vetar.

Na referentnoj visini od oko 1500mnv temperature će se spuštati i do -10°C, ako ne i niže, što nam govori da je zapravo reč o vrlo ozbiljnom prodoru hladnog vazduha. Da smo sada u decembru ili januaru, ili da ovaj prodor dolazi sa severoistoka preko kopna, sigurno bi bilo ledenih dana sa dnevnim temperaturama ispod nule. Međutim, ovaj prodor nam dolazi sa severa i severozapada, najpre prelazeći preko Severnog mora, a činjenica je i da su dani polako sve duži, o čemu smo već pisali.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!