Period do subote obeležiće pojačana košava, povremena kiša, ređe susnežica i sneg

Tokom naredna 4 dana u Vojvodini će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa padavinama, najčešće u obliku kiše, a znatno ređe i u obliku susnežice, snega ili čak ledenih zrnaca. Meteorološki element koji će međutim biti u centru pažnje narednih dana, sve do subote, biće pojačan istočni i jugoistočni vetar. Umerena do jaka košava, na jugu Banata povremeno i olujna sa udarima i do 30m/s odnosno oko 110km/h, duvaće sve do petka, a možda i do subote.

Ciklon u Sredozemlju koji će uticati na vreme kod nas narednih dana (GFS)
Ciklon u Sredozemlju koji će uticati na vreme kod nas narednih dana (GFS)

Tokom narednog perioda naše područje biće pod konstantnim uticajem ciklona u Sredozemlju koji će tu biti stacioniran više dana, tako da će naredne dane obeležiti vremenske prilike koje su i najpribližnije periodu godine u kom se nalazimo (uz temperature oko normale).

UTORAK:

Oblačno, povremeno sa kišom. Obzirom na prilično granične temperature, biće uslova i za pojavu susnežice i snega. Ovo posebno važi za drugi deo noći ka utorku i utorak ujutru, kada će temperature biti najbliže 0°C, a treba istaći da će zapadni i severni predeli pokrajine imati i više šansi za pojavu pahulja, čak i tokom dana, obzirom da će biti hladniji u odnosu na istoku i južne gde će fenirati košava. Eventualni snežni pokrivač ne treba očekivati. Duvaće umeren, povremeno jak, jugoistočni vetar. Na jugu Banata sa olujnim udarima.

Jutarnje temperature kretaće se između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne od 2 na severu Bačke do 5°C na jugu Banata.

SREDA:

Bez bitnije promene u odnosu na utorak. Preovladavaće oblačno vreme, povremeno sa padavinama, najčešće u obliku kiše, dok će u noći ka sredi i u sredu ujutru biti uslova i za susnežicu i sneg, naročito na severu pokrajine. Tokom dana u sredu očekuje se prestanak padavina, da bi već uveče usledio novi talas padavina. Duvaće umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, na jugu Banata na udare i olujne jačine.

Minimalne temperature kretaće se između 0 i 3°C, a maksimalne dnevne od 3 do 6°C.

Optimističan proračun visokorezolucijskog modela za količinu snega u Bačkoj i na Fruškoj Gori u sredu ujutru (ARW)
Optimističan proračun visokorezolucijskog modela za količinu snega u Bačkoj i na Fruškoj Gori u sredu ujutru (ARW)

Naš regionalni WRF-ARW numerički model, priličan je optimista i po pitanju formiranja snežnog pokrivača tokom noći i u sredu ujutru u delovima Vojvodine. Kao što se može videti na karti, u Bačkoj bi ponegde moglo napadati i oko 5cm snega, a na Fruškoj Gori i više od 10cm. Mi smatramo kako ova simulacija na kraju neće biti tačna, i da će se tlo možda samo ponegde simbolično zabeleti, dok je na Fruškoj Gori realno očekivati 5-10cm snega u sredu ujutru.

ČETVRTAK i PETAK:

Zadržava se pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa padavinama. Tokom oba dana krajnji sever i zapad Vojvodine mogao bi biti znatno hladniji u odnosu na ostatak pokrajine, pa bi tamo moglo biti i padavina u obliku snega, dok bi u ostatku pokrajine padala isključivo kiša. U četvrtak će i dalje duvati pojačan jugoistočni vetar, dok se tokom petka očekuje njegovo konačno slabljenje.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

4 komentara

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *