Period do subote obeležiće pojačana košava, povremena kiša, ređe susnežica i sneg

Tokom naredna 4 dana u Vojvodini će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa padavinama, najčešće u obliku kiše, a znatno ređe i u obliku susnežice, snega ili čak ledenih zrnaca. Meteorološki element koji će međutim biti u centru pažnje narednih dana, sve do subote, biće pojačan istočni i jugoistočni vetar. Umerena do jaka košava, na jugu Banata povremeno i olujna sa udarima i do 30m/s odnosno oko 110km/h, duvaće sve do petka, a možda i do subote.

Ciklon u Sredozemlju koji će uticati na vreme kod nas narednih dana (GFS)
Ciklon u Sredozemlju koji će uticati na vreme kod nas narednih dana (GFS)

Tokom narednog perioda naše područje biće pod konstantnim uticajem ciklona u Sredozemlju koji će tu biti stacioniran više dana, tako da će naredne dane obeležiti vremenske prilike koje su i najpribližnije periodu godine u kom se nalazimo (uz temperature oko normale).

UTORAK:

Oblačno, povremeno sa kišom. Obzirom na prilično granične temperature, biće uslova i za pojavu susnežice i snega. Ovo posebno važi za drugi deo noći ka utorku i utorak ujutru, kada će temperature biti najbliže 0°C, a treba istaći da će zapadni i severni predeli pokrajine imati i više šansi za pojavu pahulja, čak i tokom dana, obzirom da će biti hladniji u odnosu na istoku i južne gde će fenirati košava. Eventualni snežni pokrivač ne treba očekivati. Duvaće umeren, povremeno jak, jugoistočni vetar. Na jugu Banata sa olujnim udarima.

Jutarnje temperature kretaće se između 1 i 3°C, a maksimalne dnevne od 2 na severu Bačke do 5°C na jugu Banata.

SREDA:

Bez bitnije promene u odnosu na utorak. Preovladavaće oblačno vreme, povremeno sa padavinama, najčešće u obliku kiše, dok će u noći ka sredi i u sredu ujutru biti uslova i za susnežicu i sneg, naročito na severu pokrajine. Tokom dana u sredu očekuje se prestanak padavina, da bi već uveče usledio novi talas padavina. Duvaće umeren do jak istočni i jugoistočni vetar, na jugu Banata na udare i olujne jačine.

Minimalne temperature kretaće se između 0 i 3°C, a maksimalne dnevne od 3 do 6°C.

Optimističan proračun visokorezolucijskog modela za količinu snega u Bačkoj i na Fruškoj Gori u sredu ujutru (ARW)
Optimističan proračun visokorezolucijskog modela za količinu snega u Bačkoj i na Fruškoj Gori u sredu ujutru (ARW)

Naš regionalni WRF-ARW numerički model, priličan je optimista i po pitanju formiranja snežnog pokrivača tokom noći i u sredu ujutru u delovima Vojvodine. Kao što se može videti na karti, u Bačkoj bi ponegde moglo napadati i oko 5cm snega, a na Fruškoj Gori i više od 10cm. Mi smatramo kako ova simulacija na kraju neće biti tačna, i da će se tlo možda samo ponegde simbolično zabeleti, dok je na Fruškoj Gori realno očekivati 5-10cm snega u sredu ujutru.

ČETVRTAK i PETAK:

Zadržava se pretežno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa padavinama. Tokom oba dana krajnji sever i zapad Vojvodine mogao bi biti znatno hladniji u odnosu na ostatak pokrajine, pa bi tamo moglo biti i padavina u obliku snega, dok bi u ostatku pokrajine padala isključivo kiša. U četvrtak će i dalje duvati pojačan jugoistočni vetar, dok se tokom petka očekuje njegovo konačno slabljenje.

Prijavi se na obaveštenja klikom na taster ispod, i nikad ne propuštaj naše najave vremena i druge objave! :)

4 komentara
 1. Janoš kaže

  „Eventualni snežni pokrivač ne treba očekivati. “

  Veći deo Bačke je pod snežnim pokrivačem jutros.

  1. VojvodinaMeteo kaže

   Već ga nema u većem delu Bačke 🙂 Prognoza je rekla da će snega biti, a to je simbolično zabelelo, i to ne u celoj Bačkoj, mi zaista ne smatramo nekom greškom. Svako dobro!

 2. pedja kaže

  pancevo – 08.00h,jaka vejavica uz olujni ji vetar.

  1. VojvodinaMeteo kaže

   Hvala na javljanju 🙂 Sneg je čini se već završio ekspediciju, Beograd meri 4°C u 13h. Možda bude ponovo snega večeras i tokom noći.

Tvoj komentar

Email adresa neće biti javno vidljiva!