Obilnija kiša donela prekid suše u većem delu Vojvodine, ipak na severu kišomeri gotovo prazni

Veći deo Vojvodine sinoć i tokom noći konačno je imao konkretniju kišu koja je stigla iz Rumunije. U prethodna 24 časa u većem delu Vojvodine palo je između 20 i 40mm vodenog taloga, od toga najviše u poslednjih 12 sati. Ova količina predstavlja polovinu, odnosno čak i celu normalnu količinu padavina za ceo april. Ipak, sever Banata i Bačke i ovog puta ostali su bez značajnijih padavina, pa je u ovim predelima zabeleženo tek nekoliko simboličnih milimetara u protekla 24 sata. Posle ove kiše situacija u poljoprivredi i vegetaciji će se drastično popraviti širom Vojvodine, međutim na žalost severni delovi pokrajine i dalje će imati razloga za zabrinutost.

Padavine u prethodna 24h - 12. april u 8 ujutru (Izvor: Ogimet)
Padavine u prethodna 24h – 12. april u 8 ujutru (Izvor: Ogimet)

Najviše kiše palo je u Beogradu, tačnije na GMS Beograd koja se nalazi na Vračaru, gde je zabeleženo 40.8mm vodenog taloga. Da su padavine barem u početku bile lokalnog karaktera, ukazuje i podatak da je u Surčinu nadomak Beograda palo 29.0mm vodenog taloga, zakle gotovo 12 manje nego u Beogradu na Vračaru.

Kada je reč o Vojvodini najviše kiše izmereno je jutros u Zrenjaninu, 36.3mm vodenog taloga nakupilo se u ovom banatskom gradu u protekla 24 sata, a kao što smo već napomenuli od toga najviše tokom prethodne večeri i noći. Potom slede Banatski Karlovac sa 32mm, Sremska Mitrovica sa 30.1mm, i Novi Sad sa 26.7mm.

U Vršcu je, za nas pomalo začuđujuće, palo nešto manje kiše – tamo je izmereno 19mm, dok su lokacije na severu Vojvodine jedva dobile nekoliko milimetara (odnosno l/m2), na Paliću jedva 3mm, Somboru 3.6mm, i u Kikindi 3.7mm.

Jasno je da ova količina podataka ipak ne predstavlja najjasniju, već tek grubu sliku o količini padavina tokom prethodne večeri i noći, i zbog toga VojvodinaMeteo ističe važnost projekta razvoja mreže automatskih meteoroloških stanica. Ovaj projekat čeka svoju realizaciju, a u toku je prikupljanje sredstava, i mi se nadamo da će projekat biti realizovan do kraja aktuelne godine. Projekat možete podržati i vi, proizvoljnom uplatom putem PayPal-a, ili možete postati naš Patreon.

Nove značajnije kiše nema na vidiku u narednih 10 dana

U narednih 7 do 10 dana novih značajnijih padavina nema na vidiku, što znači da su velike šanse da se suša u predelima severnog Banata i Bačke nastavi do daljeg. Kiša je u veći deo Vojvodine stigla kao spas u poslednji čas, a zapravo je i tu za određene kulture zakasnila.

Sigurno je da će prolećna setva i ozime kulture u predelima koji su ostali suvi pretrpeti značajniju štetu.

Ređi lokalni pljuskovi mogući u nedelju popodne (ARW)
Ređi lokalni pljuskovi mogući u nedelju popodne (ARW)

Situaciju tek malo može popraviti eventualna kratkotrajna kiša ili pljusak koji se očekuju u danima vikenda (češće u nedelju nego u subotu), međutim u većini mesta zadržaće se suvo vreme.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 606

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *