Kiša u noći ka sredi, od srede osetno hladnije

Približava se termin najavljivanog hladnog fronta, koji će preći preko Vojvodine sutra u večernjim časovima i tokom noći ka sredi. Uglavnom se ne očekuju značajnije padavine, već 5 do 10mm vodenog taloga. U periodu od srede do subote dnevne temperature neće prelaziti 20°C, a od četvrtka će minimalne biti ispod 10°C. Postepeno toplije od vikenda.

Sutra više oblaka na severu, uveče kiša i pojačan vetar

Sutra tokom dana na severu pokrajne preovladavaće promenljivo oblačno vreme, dok bi na jugu moglo biti znatno dužih sunčanih intervala, pa će tako na jugu Banata i u Sremu biti toplije nego na severu Bačke i Banata.

Duvaće slab vetar promenljivog smera, u večernjim časovima i u noći ka sredi severni i severozapadni umeren do jak.

U večernjim časovima i tokom noći ka sredi očekuje se i jače naoblačenje uz kišu u većem delu pokrajne.

Jutarnje temperature kretaće se između 14 i 17°C, a maksimalne dnevne od 26°C na severu do 30°C na jugu pokrajne.

U sredu tmurno i prohladno

Sreda će biti pravi jesenji dan, tek da nas podseti da je jesen vrlo blizu. Još tokom jutarnjih časova treba očekivati kišu mestimično, dok će tokom dana biti oblačno i suvo, tmurno vreme. Duvaće uglavnom umeren severozapadni vetar, uveče u okretanju na zapadni.

U sredu tmurno u većem delu regiona (GFS)
U sredu tmurno u većem delu regiona (GFS)

Jutarnje temperature kretaće se između 12 i 14°C, a maksimalne dnevne temperature neće se bitnije menjati zbog konstantnog priticanja hladnijeg vazduha. Zapravo, period iza ponoći ka sredi biće najtopliji, a sreda veče najhladniji deo dana.

Dnevne temperature u sredu (GFS)
Dnevne temperature u sredu (GFS)

Promenljivo i malo toplije u četvrtak

Četvrtak će obeležiti smena oblačnih i sunčanih intervala, a nakon hladnijeg jutra dan će biti nešto topliji u odnosu na sredu. Duvaće slab do umeren severni i severozapadni vetar.

Jutarnje temperature u četvrtak će se kretati između svega 6 i 8°C, a maksimalne dnevne od 17 do 19°C.

Obilje sunca u petak i za vikend uz postepen porast temperatura

U petak i u danima vikenda treba očekivati znatno lepše vremesnke prilike. Biće pretežno sunčano i postepeno sve toplije. Jutra će biti još uvek hladna, ali će dnevne temperature biti svakim danom malo više u odnosu na prethodni.

Tako će se minimalne temperature u petak i subotu kretati između 5 i 8°C, a u nedelji koji stepen više. Nije isključena ni pojava prizemnog mraza na 5cm. Maksimalne temperature u petak i subotu kretaće se između 18 i 20°C, dok će u nedelju biti iznad 20°C.

U nedelju uveliko preko 20°C (GFS)
U nedelju uveliko preko 20°C (GFS)

Naše prognoze su ti od koristi? Došlo je do kvara na računaru na kojem se pokreće naš WRF ARW numerički model za prognozu vremena. Razmisli da naš podržiš donacijom.

Biće još letnjih temperatura

Letnji dani su oni dani u kojima je izmerena temperatura vazduha jednaka ili veća od 25°C. Takvih dana će do kraja septembra, pa i u oktobru mesecu, nesumnjivo biti.

Zato, nemojte verovati pojedinim medijima koji ovih dana pišu bombastične najave “posmrzavaćemo se” zbog klikova na njihove objave da je gotovo sa toplijim danima.

Temperature će svega 3-4 dana biti ispod normale, da bi se potom brzo vratile u normalu, a krajem septembra temperature će ponovo biti iznad normale.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *