Hladno i suvo vreme, ali uz dosta oblaka i povremenu maglu sve do nedelje

Kakvo nam vreme može prirediti anticiklon u ovom delu godine, nego prohladno i tmurno sa niskim oblacima (Stratusima) i čestim maglama, a ako smo na njegovom grebenu često i sa pojačanim vetrom (i tada svakako bez magli)?! Naravno, zavisi o kom anticiklonu je reč, odnosno njegovom pozicioniranju. Nego, da se vrnemo na temu prognoze…

Anticiklon dominira Evropom (GFS) - 21. decembar četvrtak
Anticiklon dominira Evropom (GFS) – 21. decembar četvrtak

SREDA i ČETVRTAK:

Vremenske prilike tokom ova dva dana neće se bitnije rezlikovati. Tokom srede i četvrtka treba očekivati promenljivo oblačno vreme sa uglavnim kraćim sunčanim intervalima. Sumaglica (vidljivost <10km) će takođe biti česta pojava, a ponegde je moguća i pojava magle (vidljivost <1km), naročito u noćnim i jutarnjim časovima. Vetar slab, zapadni i jugozapadni, u četvrtak uveče u okretanju na jugozapadni.

Jutarnje temperature kretaće se između -6°C i -2°C uz pojavu slabog i umerenog mraza, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 1 do 2°C.

PETAK:

Nakon prilično hladnih srede i četvrtka, i naročito niskih jutarnjih temperatura u četvrtak, u petak nas očekuje priliv nešto toplijeg vazduha, što i nije veliko iznenađenje obzirom na prethodno pomenuto okretanje smera vetra na jugozapadni. Petak će obeležiti pretežno do potpuno oblačno i suvo vreme. U noći ka suboti očekuje se prolazak hladnog fronta, a sa njim bi moglo biti i nešto snega. U prvom delu dana duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, poslepodne i uveče zapadni i severozapadni.

Jutarnje temperature kretaće se između -3 i 1°C, a maksimalne dnevne od 3 do 6°C.

SUBOTA i NEDELJA:

Pre svega treba istaći da je vikend još uvek daleko za neku precizniju i konkretniju prognozu, ali možemo spomenuti kakve su tendencije.

Najpre nas u noći ka suboti očekuje prolazak hladnog fronta, koji bi mogao doneti nešto padavina u obliku snega. Još uvek nije izvesno da će ovaj front uopšte doneti padavine, ali za sada se one mogu očekivati u manjoj količini. Potom bi u nastavku vikenda bilo umereno do potpuno oblačno i prohladno vreme. Maksimalne temperature bi se u sredu kretale između 2 i 4°C, dok bi u nedelju bilo malo hladnije. Jutarnje temperature u minusu, u nedelju je moguć i nešto “dublji” minus – o čemu će svakako biti više reči u narednim danima.

PRVE NAZNAKE ZA DOČEK 2018: Sutra, u sredu 20. decembra objavljujemo prvu prognozu, odnosno prve srednjoročne tendencije kakvo nas vreme može očekivati 31. decembra tekuće, i 1. januara 2018. godine.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *