Delovi Vojvodine danas imali pljuskove i grmljavinu, bilo je i grada veličine lešnika

U skladu sa našom ranijom najavom olujni oblaci sa pljuskovima i grmljavinom, ali i izolovanim vremenskim nepogodama sa gradom i obilnom količinom kiše za kratko vreme pogodili su danas delove srednjeg i južnog Banata, veći deo Srema, i krajnji jug Bačke. Olujni oblaci premeštali su se u istočnom strujanju prema zapadu.

Prikaz današnjih olujnih oblaka na radaru DHMZ
Prikaz današnjih olujnih oblaka na radaru DHMZ – animacija (Izvor: vrijeme.hr)
Lokacije gde je danas poslepodne bilo grmljavine
Lokacije gde je danas poslepodne bilo grmljavine (Izvor: blitzortung.org)

Snažno nevreme pogodilo je predele na zapadu Srema, i na krajnjem jugozapadu Bačke gde je osim obilne kiše i intenzivnog električnog pražnjenja bilo i lokalne pojave grada. Snažno nevreme zahvatilo je danas i srednji Banat, lokalnog grada – uglavnom veličine lešnika uz po neko veće zrno pogodio je atare sela Orlovat, Tomaševac, Uzdin i Farkaždina.

Grad veličine lešnika u Gložanu
Grad veličine lešnika u Gložanu (Foto: Marina Bartoš)

Bili smo u lovu na oluje

U skladu sa očekivanjima, naš stormchase tim izašao je na teren i pratio razvoj oblaka u srednjem Banatu, južno od Zrenjanina. Tamo smo zabeležili dva prenosa uživo putem naše Facebook stranice, i nekoliko interesantnih fotografija.

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/videos/2066741566940788/

https://www.facebook.com/vojvodinameteo/videos/2066744520273826/

Ovi snimci uživo koje smo emitovali najbolji su pokazatelj koliko je bio intenzivan lokalni razvoj oblaka, koji je prosto “eksplodirao” na ovom području donoseći lokalno obilnu kišu, ali i pojavu grada, koji se može zapaziti u prvom snimku na oko 2 minuta. Na području Vojvodine danas je dejstvovala i protivgradna zaštita, pod komandom radarskih centara Fruška Gora i Samoš.

Ispod su fotografije koje smo zabeležili tokom današnjeg lova, a njihov autor je Matija Uglješin.

Lov na oluje 5. maj 2018 - munja kod Titelskog brega
Lov na oluje 5. maj 2018 – munja kod Titelskog brega (Matija Uglješin)
Lov na oluje 5. maj 2018 - okolina Tomaševca
Lov na oluje 5. maj 2018 – okolina Tomaševca (Matija Uglješin)
Lov na oluje 5. maj 2018 - pogled na olujne oblake između Uzdina i Kovačice
Lov na oluje 5. maj 2018 – pogled na olujne oblake između Uzdina i Kovačice (Matija Uglješin)
Lov na oluje 5. maj 2018 - vidljiva kišna i gradna zavesa na ribnjaku kod Uzdina
Lov na oluje 5. maj 2018 – vidljiva kišna i gradna zavesa na ribnjaku kod Uzdina (Matija Uglješin)

Nestabilno i sutra

Promenljivo i u poslepodnevnim i večernjim časovima nestabilno vreme zadržava se i sutra, pa će tako ponovo biti uslova za lokalne pljuskove i grmljavinu na području Vojvodine. U srednjem i južnom Banatu će ponovo postojati mogućnost i za kratkotrajne vremenske nepogode sa obilnijom kišom za kratko vreme, jakim vetrom i gradom. U danas objavljenoj prognozi možete pročitati i kakvo se vreme očekuje i tokom ponedeljka.

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 536

4 komentara

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *