Bez vrućina do 21. jula, hladni front donosi novo zahlađenje u petak

Za sada, može se reći kratko i jasno – iako je bilo toplih talasa, pravi debakl sezonskih prognoza za ovo leto, naročito u pogledu temperatura. Još danas zadržava se toplo vreme uz dnevne maksimume između 27 i 29°C, dok u petak predstoji zahlađenje uz kišu.

Danas do kraja dana obeležiće promenljivo oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. Poslepodne i uveče postojaće tek marginalni (minimalni) uslovi za po koji izolovani pljusak, naročito na zapadu pokrajine. Detaljnije informacije svakako u našoj trodnevnoj prognozi za Vojvodinu.

Hladni front u petak

U petak se očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, od sredine dana (na krajnjem severu već pre podne) povremeno sa kišom, a ponegde su mogući i pljuskovi sa grmljavinom. Prema aktuelnim očekivanjima tokom petka se očekuje 10 do 15mm vodenog taloga, ponegde do 20mm.

Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 17°C, a maksimalne dnevne od svega 18 na severu do 24°C na jugu pokrajine. Duvaće umeren, na udare jak vetar severnih smerova.

Temperaturna anomalija u subotu 850hPa (ECMWF)

Za vikend ispod 25°C uz povremenu kišu

Dani vikenda više će podsećati na ranu jesen, odnosno drugu polovinu septembra, nego na “srce” leta. Više padavina očekuje se u subotu, i to više na jugu i istoku pokrajine. U nedelju bi uglavnom bilo suvo, barem u prvom delu dana.

Maksimalne temperature u subotu će se kretati uglavnom između 19 i 22°C, a u nedelju od 22 do 24°C. Jutarnje temperature neće biti niske, obzirom da se očekuje dosta oblaka, i biće uglavnom oko 15°C.

Više detalja donećemo kako se ovaj period bude približio, tačnije u petak u našoj trodnevnoj prognozi.

Topli talas od 21. jula?

Nakon ovog “vikend zahlađenja”, od ponedeljka treba očekivati postepen porast temperatura, i sve više sunca. Gotovo da nema sumnje da će utorak i sredu (21 i 22. jul) obeležiti prave letnje temperature između 30 i 35°C, međutim šta će biti nakon srede jeste vrlo upitno.

Ansambl GFS do kraja jula – temperatura na 850hPa (cca 1500m)

Dok pojedini modeli, ili njihovi ansambl članovi itekako prepoznaju hladni front koji bi nas “posetio” u četvrtak sledeće nededelje, neki proračuni ipak zadržavaju visoke temperature.

Ostaje da pratimo razvoj događaja, ali jedno je sigurno. Do kraja jula biće vrlo promenljivo, najčešće uz temperature u granicama normale, i najčešće do 30°C uz po koji dan sa temperaturama kada će živa u termometru preći tu vrednost.

Dakle, velikih i dugotrajnih vrućina nema na vidiku u drugoj polovini aktuelnog meseca.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *