Plaćamo cenu toplijeg februara, sledi period hladnijeg vremena, moguć i sneg

Sigurno je da će i u narednih 7 do 10 dana u našem regionu biti prohladno, a u pojedinim danima i hladno vreme za ovo doba godine, uz jutarnje minimume u većini dana ispod nule, i maksimalne temperature do 8°C u Vojvodini. Od petka se očekuje izmeštanje centra anticiklona na sever Evrope čime će ka našem delu Evrope početi da struji još hladnija vazdušna masa. Tako će od nedelje 6. marta, a najdalje ponedeljka, biti još par stepeni hladnije, uz temperature ispod proseka za I dekadu marta.

U petak i subotu će preovladavati promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, kojih će verovatno biti više u subotu, i to naročito na severu Vojvodine. U petak će sredinom dana i popodne čak biti uslova i za po koju kap kiše (simbolična količina padavina). Jutarnje temperature tokom ova dva dana kretaće se između -5 i -1°C (slab, ponegde umeren mraz), a maksimalne dnevne biće u intervalu od 6 do 8°C.

U nedelju ćemo biti pod uticajem ciklona čiji će se centar nalaziti negde u oblasti Jonskog mora. Dok se u ostatku Srbije može očekivati 10-30mm padavina za 24 sata, u Vojvodini će ta količina biti manja, uglavnom 5-10mm, a vrlo je moguće da na severu Banata i Bačke padavina i ne bude. Uz pad temperatura sneg se očekuje dosta nisko, u brdsko-planinskim predelima, a u pojedinim delovima zemlje i sve do nizija. Drugog dana vikenda duvaće i umeren istočni i jugoistočni vetar, naročito na jugu Banata.

Količina padavina u nedelju i ponedeljak (ECMWF)

U Vojvodini se konkretnije padavine očekuju popodne i uveče, gotovo isključivo u formi kiše i susnežice. Dok će se jutarnje temperature kretati između -2 i 2°C, maksimalne dnevne biće u intervalu od 3 do 6°C. Tokom dana će biti najhladnije na jugu i zapadu pokrajine, a najtoplije na severu i istoku. Više detalja zbivanjima u nedelju posvetićemo narednih dana, u okviru naše trodnevne prognoze.

Moguća visina snega u ponedeljak ujutru (ECMWF)

U ponedeljak pretežno do potpuno oblačno, povremeno sa kišom i susnežicom, a povremeno će biti i mokrog snega (bez formiranja pokrivača), naročito u jutarnjim časovima. Minimalne temperature najverovatnije će se kretati između 0 i 1°C, a maksimalne dnevne od 2 do 4°C.

Bez značajnijeg otopljenja do sredine marta?

Da smo sada u januaru mesecu, na osnovu raspoložive hladnoće na visini (850hPa / 1500m), sigurno je da bi smo imali niže temperature, naročito maksimalne dnevne, i bilo bi tu i ledenih dana. Ipak, obzirom da smo u martu, dani su sve duži, temperature na 2m visine ipak neće biti dovoljno niske za pravi zimski ugođaj. To međutim ne znači da ćemo uživati u Suncu i prijatnim martovskim temperaturama, kako stoje stvari – naprotiv, platićemo cenu toplijeg februara (gde se posebno istakla II dekada).

U prvoj polovini i sredinom naredne sedmice iznad našeg regiona zadržava se dosta oblaka, a moguće su i povremene padavine, uglavnom u formi susnežice i kiše kada govorimo o Vojvodini, dok će u ostatku zemlje češće biti snega sve do nizija. Kako će o tipu (agregatnom stanju) padavina zaista odlučivati nijanse, biće potrebno da u danima vikenda pišemo novi članak sa više informacija o očekivanoj vremenskoj situaciji za narednu sedmicu.

U svakom slučaju, kako sada stoje stvari, ne postoje indikacije za ozbiljnije otopljenje sve do sredine marta. Kako sredinom, tako i u drugom delu predstojeće sedmice nastabilo bi se hladno vreme za ovo doba godine, uz maksimalne temperature uglavnom oko i malo ispod 5°C. U slučaju vedrih noći, očekuje se pojava umerenih jutarnjih mrazeva.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *