Visinski ciklon donosi svakodnevne nestabilnosti do vikenda, potom živa u termometrima ide do 35°C

U nastavku današnjeg dana noći će do destabilizacije atmosfere, uz pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a period nestabilnog vremena nastavlja se sve do vikenda. Češće i potencijalno izolovano jače nestabilnosti (sa vremenskim nepogodama) očekuju se tokom srede i četvrtka, dok se u petak očekuje još samo ređa pojava pljuskova koji mogu biti praćeni grmljavinom. U danima vikenda biće potpuno stabilno, i osetno toplije. Do vikenda uobičajene letnje temperature, ali će biti sparno.

Danas u kasnim poslepodnevnim i večernjim časovima biće uslova za pljuskove praćene grmljavinom, uz manju (ali postojanu) verovatnoću za pojavu vremenskih nepogoda sa intenzivnim pljuskovima, gradom, i olujnim vetrom, a na šta je upozorio i RHMZ Srbije.

U sredu i četvrtak očekuje se sličan razvoj situacije, uz pojavu lokalnih pljusova sa grmljavinom u poslepodnevnim i večernjim časovima, kojih u četvrtak može biti čak i u prvom delu dana. U sredu, obzirom na pojačan jugoistočni vetar, u Banatu će važiti znatno manje šanse za pljuskove i grmljavinu (ujedno i lokalne nepogode) u odnosu na Bačku i Srem (posebno njihove zapadne i severozapadne delove, duž granice sa Hrvatskom i Mađarskom).

Visinsko strujanje danas i sutra biće južno i jugozapadno (oblaci će se premeštati prema severu i severoistoku), dok će u četvrtak obzirom na blizinu centra ciklona biti promenljivo, uz mogućnost da svaki razvoj oblačnosti “vodi svoju politiku”.

Dok će se maksimalne temperature u sredu kretati uglavnom između 31 i 33°C, u četvrtak i petak očekuju se nešto niže temperature, od 27 do 30°C. U sredu i četvrtak minimalne temperature kretaće se uglavnom između 18 i 20°C, a u petak će biti neznatno niže, od 17 do 19°C.

Dok će u petak još biti uslova za ređe i izolovane pljuskove, u danima vikenda očekuje se pretežno sunčano i veoma toplo vreme. U subotu se očekuju maksimalne temperature do 33°C, a u nedeljuu do 35°C, uz mogućnost da ponegde bude izmereno i 36 stepeni Celzijusa.

Tropski toplo vreme zadržava se i prvog dana jula, u ponedeljak, uz maksimume slične onim u nedelju (do 36°C), dok novi priliv nešto svežijeg vazduha možemo očekivati za tačno nedelju dana, u utorak, o čemu će svakako biti više detalja u sledećoj objavi.

Disclaimer: Republički hidrometeorološki Zavod Srbije jedini izdaje zvanične najave i upozorenja.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 631

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *