Vetrovit početak klimatološke zime, malo kiše od utorka

Prema meteorološkom kalendaru u četvrtak 1. decembra je počela zima. Ovih dana vreme i jeste pozno jesenje, a može se možda reći i zimsko, budući da su dnevne temperature ispod 10°C, a povremeno je bilo i slabog jutarnjeg mraza u prethodnom periodu. U danima vikenda biće vetrovito, naročito u nedelju, kada je ponegde moguća i po koja kap kiše.

U nastavku večeri biće promenljivo oblačno vreme, uz dalje jačanje jugoistočnog vetra kako veče i noć budu odmicali. Zapravo, duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata već olujne jačine. Maksimalne dnevne temperature kretale su se se od 7 do 9°C.

U nedelju će preovladavati pretežno do potpuno oblačno vreme, uz praktično celodnevnu šansu za slabu kratkotrajnu kišu (par kapi, nemerljiva količina). Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u Banatu sa udarima olujne jačine, a na jugu Banata i sa orkanskim udarima, oko 95km/h (26m/s). Jutarnje temperature kretaće se između 2 i 4°C, a maksimalne dnevne od 8 do 10°C.

Nedelja će biti vetrovita što će pojačati osećaj hladnoće (GFS) – meteologix.com

DONIRAJ i POMOZI

Nije novo da se u ovo doba godine nalazimo u težem finansijskom položaju da pokrijemo troškove zakupa servera odnosno troškove našeg “boravka” na internetu. Zbog toga bi nam od velike pomoći bila vaša donacija u proizvoljnom iznosu putem neke od opcija na stranici Donacije. Najlakše i najbrže opcije sa procesuiranje jesu PayPal, zatim uplata u Raiffeisen banci, a zatim Patron ili uplata članarine Udruženja. Patreon opcija pruža stalnu mesečnu pretplatu, i dodatne mogućnosti za pretplatnika!

U ponedeljak će preovladavati promenljivo oblačno i suvo vreme sa sunčanim intervalima. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, odnosno brzine će biti nešto manje u odnosu na nedelju. Olujni udati vetra očekuju se samo na jugu Banata. Jutarnje temperature kretaće se između 3 i 5°C, a maksimalne dnevne od 10 do 12°C.

Povremena kiša uz jesenje temperature od utorka

U utorak se očekuje slabljenje košave, a zatim i okretanje vetra na istočni i severoistočni pravac. Temperature će biti u manjem padu, a tokom celog dana biće povremene slabe kiše (ipak, više u prvom delu dana). Jutarnje temperature kretaće se između 3 i 5°C, a maksimalne dnevne od 8 do 10°C.

U sredu i četvrtak bezbitnije promene vremena. Dnevne temperature kretaće se oko 10°C, ujutru se ne očekuje pojava mraza, a povremeno će padati kiša. Dok će u sredu duvati slab do umeren istočni i severoistočni vetar, u četvrtak treba računati na ponovno jačanje jugoistočnog vetra.

Sredinom sledeće sedmice u našem regionu biće iznadprosečno toplo (ECMWF) – tropicaltidbits.com

Trodnevnu prognozu ćemo ažurirati svakodnevno, a novi članak, sa detaljnom prognozom za celu narednu sedmicu, sledi u ponedeljak 5. decembra!

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).




Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 610

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *