Većinom stabilno i toplo, u noći ka petku manje osveženje, potom možda najtopliji period leta

U narednih 7-8 dana, tačnije do 14. avgusta, usled uticaja serije ciklona u oblasti Atlantika i Velike Britanije na čijoj prednjoj strani će se pokrenuti strujanje iz Afrike, očekuje nas uglavnom stabilno i toplo vreme, a u većini dana i veoma toplo. Manje osveženje treba očekivati u četvrtak uveče i u noći ka petku uz prolazne pljuskove i grmljavinu lokalnog karaktera, da bi potom usledio verovatno najtopliji period ovog leta, uz velike šanse da početkom naredne sedmice maksimalne temperature prelaze 35°C.

Sinoptička situacija u četvrtak (GFS)
Sinoptička situacija u četvrtak (GFS)

Danas do kraja dana, u sredu, i tokom većeg dela dana u četvrtak zadržava se pretežno sunčano i stabilno vreme uz dalji postepen porast temperatura. Noćne i jutarnje temperature će tokom ovog perioda još uvek biti prijatne, dok će u najtoplijem delu dana živa u termometrima prelaziti 30°C.

U sredu će se jutarnje temperature kretati između 17 i 19°C, a maksimalne dnevne od 33 do 35°C. U četvrtak će se jutarnje temperature kretati između 18 i 22°C (dakle uz tropsku noć ponegde), a maksimalne dnevne od 31 do 33°C.

U četvrtak uveče i u noći ka petku očekuje se destabilizacija atmosfere, a uz jačanje oblačnosti ponegde se očekuje pljusak praćen grmljavinom. U nekim mestima, ostaće suvo.

Od subote novi porast temperature, početkom sledeće nedelje preko 35°C

U danima vikenda i početkom naredne sedmice očekuje se stabilno, pretežno sunčano i sve toplije vreme. U danima vikenda jutarnje temperature kretaće se oko 20°C uz pojavu tropskih noći ponegde, a maksimalne dnevne biće u intervalu od 32 do 35°C.

Još uvek je rano govoriti o detaljima, ali po svemu sudeći u prvoj polovini predstojeće sedmice može nas zadesiti najjači tropski talas ovog leta. Jutarnje temperature ne bi se spuštale ispod 20°C, a u većim gradovima ispod 23°C što će biti vrlo problematično za kvalitetan san, dok će dnevne temperature 2-3 dana prelaziti 35°C.

Očekivane maksimalne temperature u ponedeljak (GFS)
Očekivane maksimalne temperature u ponedeljak (GFS)

Više informacija o ovom tropskom talasu očekujte od petka.

Podrži rad VojvodinaMeteo

VojvodinaMeteo je nezavisan i samofinansirajući projekat sa ciljem da stanovnicima Vojvodine, a i šire, obezbedi precizne i objektivne prognoze vremena, kao i meterološke izveštaje. U planu je dalji razvoj projekta, poput lansiranja Android i iOS aplikacije, kreiranje novih prognostičkih mapa numeričkih modela, kao i interaktivna mapa sa prikazom aktuelnih podataka i radarske slike. Za sve ovo potrebno je nečije uloženo vreme i finansijska sredstva. Ukoliko ne želite da se oslanjate na senzacionalističke naslove medija, već na objektivno izveštavanje, i dalje ulaganje u infrastrukturu (postavljanje stanica i kamera na primer), izaberite jedan od načina da nas podržite!

Pridruži nam se na Viberu

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridruži nam se na Telegramu

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se amaterski kao naukom bavim duže od 15 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i dinamičku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem.

Dipl. ing. menadžmenta Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 619

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *