Večeras moguće vremenske nepogode, toplo i sparno do četvrtka

Večeras i tokom naredne noći očekuje se nestabilno vreme, uz lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Biće uslova i za kratkotrajne vremenske nepogode sa olujnim vetrom i gradom, i većom količinom kiše za kratko vreme. U ponedeljak i utorak zadržava se toplo i sparno vreme, dok se od srede, a posebno četvrtka – očekuje pad temperatura.

Tokom predstojeće večeri i noći u astmosferi se očekuje dosta dostupne energije, uglavnom oko 1000J/kg, a lokalno i do 1500J/kg. Takođe će biti prisutno smicanje vetra 15-25m/s, što će biti dobri uslovi za razvoj multićelijskih, pa čak i superćelijskih sistema konvektivne oblačnosti. Ovi olujni oblaci bi se u severozapadnoj struji premeštali prema jugoistoku.

Znatno veća nestabilnost i šansa za nepogode u susednoj Hrvatskoj (GFS) – meteologix.com

Prve lokalne nestabilnosti očekuju se već u nastavku večeri (spomenućemo da ih je bilo i ranije danas u manjem delu Banata), dok bi atmosfera trebala biti još aktivnija tokom predstojeće noći. Očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom, a biće uslova i za vremenske nepogode. Tačna lokacija ovih olujnih sistema se ne može predvideti, već je poželjno pratiti radarske slike, mapu padavina, i grmljavinu. Možemo istaći da veću verovatnoću za jače nevreme imaju Bačka i Srem, u odnosu na Banat, gde je ta verovatnoća dosta manja (ali ne i isključena)!

Pojedini modeli (ne svi) izuzetno su raspoloženi u pogledu aktivne atmosfere noćas (4×4 EC based) – meteologix.com

Sutra se očekuje promenljivo oblačno, ali u Vojvodini uglavnom suvo vreme. Rano ujutru, i zatim tokom popodneva, može biti izolovano kratkotrajne kiše, ili pljuska. Jutarnje temperature kretaće se između 15 i 17°C, a maksimalne dnevne od 27 do 29°C. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar, uveče u okretanju na jugoistočni.

U utorak se zadržava toplo i sparno vreme. Biće malo do umereno oblačno i suvo vreme, sa dužim sunčanim intervalima. U utorak će duvati umeren, na jugu Banata na udare jak, jugoistočni vetar. Jutarnje temperature biće u intervalu od 16 do 19°C, a maksimalne dnevne od 29 do 31°C.

Promena vremena bi trebala da usledi u sredu u drugom delu dana, kada bi bilo ponovo grmljavinskih pljuskova, uz pad temperatura ovog puta. Kiše bi moglo biti i tokom četvrtka, uz temperature koje ne bi prelazile 25°C u najtoplijem delu dana. Više o ovoj promeni vremena, pisaćemo u utorak!

Pridružite se našem Viber kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Viberu i Telegramu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).

Pridružite se našem Telegram kanalu i budite uvek korak ispred svih sa najnovijim informacijama kada su vremenske (ne)prilike u Vojvodini u pitanju, a i šire. Nove prognoze vremena i obaveštenja uvek prvo plasiramo na Telegramu i Viberu, a tek onda na društvene mreže. Budite deo aktivne zajednice, priključite se klikom na link iznad (nije reč o grupi).
Podeli tačne informacije:
Jovan Čabrilo
Jovan Čabrilo

Osnivač i glavni urednik portala VojvodinaMeteo. Meteorologijom se bavi duže od 10 godina, sa posebnim osvrtom na sinoptičku i radarsku meteorologiju. Strastveni ljubitelj oluja i lovac na iste, volim prirodu i da putujem. Apsolvent na studijama Informacionih tehnologija. Datum i mesto rođenja: 26.12.1993. ; Zrenjanin

Objave: 573

Komentar:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *